eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Uspešno završen projekat „Zelena strana grada“

Projekat „ZePicture 026lena strana grada“ je imao za cilj unapređenje programa neformalnog obrazovanja za mlade koji podstiču širenje znanja i informacija o zelenilu Novog Sada i to kroz osnaživanje 16 mladih studenata da budu „Eko edukatori“ i da pomoću metoda prilagođenih ciljnoj grupi vode grupe mladih srednjoškolaca u novosadske parkove i upoznaju ih sa njihovim prirodnim vrednostima i značajem zelenih površina za urbanu ekologiju Novog Sada. Procitaj ceo clanak »

Vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“

sam svoj solarni majstorlogoPokret gorana Novog Sada nakon više uspešno realizovanih kampova „Solarna akademija“ i vikend seminara „Sam svoj solarni majstor“, u 2014. godini or
ganizuje treći vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“ sa ciljem informisanja javnosti o značaju upotebe obnoviljivih izvora energije za održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Idealna prilika za sve zainteresovane iznad 18 godina, koji imaju želju da nauče kako da sačuvaju zdravu životnu sredinu i kako se štedi i proizvodi električna enegija, ali i da steknu praktične veštine potrebne za samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju.

Uslovi: Prilikom organizacije nećemo imati direktnu podršku donatora, ali će ipak kotizacija biti sasvim pristupančna i iznosiće 4.500,00 RSD. U tu cenu su uračunati smeštaj, ishrana, materijal i alat za rad, kao i predavači i organizacija seminara.

Gde: U Sremskim Karlovcima, u Ekološkom centru Radulovački (www.ekoloskicentar.org)

Kada: od 13. do 14. decembra 2014. godine

Cilj: Da polaznici nauče nešto više o samom procesu dobijanja električne energije od Sunca, kao i da praktično primene stečeno znanje 

Način rada: Nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, uslediće grupni praktični rad, uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane. Nakon identifikacije preferencija, prethodnog predznanja po prilagođenom programu neformalnog obrazovanja biti upoznati sa osnovnim principima metodama i tehnikama energetika, izvora energije, načinu prenosa distribucije i skladištenja električne energije kroz niz pokaznih vežbi, samostalno i u grupama, ovladaće tehnikama korišćenja električnog alata, mernih instrumenata i regulacione opreme koja se koristi prilikom implementacije fotonaponskog sistema. Kruna obuke će biti njihov samostalan rad u grupama gde će imati zadatak i cilj da na osnovu prethodnog stečenog znanja uz stručnu pomoć i nadzor realizuju helio elektranu snage 200 W, podese parametre i prate njen rad.

Kako se prijaviti: Slanjem poruke sa osnovim podacima na e-mail adresu office@pokretgorana.org.rs .

Završena još jedna Novosadska jesen

4380

Jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, 11. NOVOSADSKA JESEN održana je od 21. do 25. oktobra ove godine, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada.

Ova manifestacija je imala 3 stalne izložbene celine i jednu umetničku:
1. izložba cveća i sadnica sa 75 izlagača
2. izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane sa 42 izlagača
3. izložba starih i umetničkih zanata sa 91 izlagačem
4. izložba “Eko foto 2014” na kojoj su predstavljeni radovi 40 umetnika iz Srbije

Na jedanaestoj „Novosadskoj jeseni“ smo imali veliki broj predavanja, tribina i okruglih stolova na aktuelne teme iz oblasti zaštite životne sredine.

Procitaj ceo clanak »

Manifestacija je otvorena stručnom tribinom „Josif Pančić – čovek koji je promenio obrazovanje u Srbiji“ povodom obeležavanja 200. rođendana velikog Čoveka, Lekara, Profesora i Naučnika. Na stručnoj tribini su govorili stručnjaci sa PMF – Novi Sad i sa Biološkog fakulteta i Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu.

Sledećeg dana su prezentovani dosadašnji rezultati projekta razvoja top ekoturističke destinacije i razvoja Sremskih Karlovaca kao mikroregije „Danube Stream for Green Dream“ Pokreta gorana Vojvodine, Planinarsko-smučarskog društva „Stražilovo“, PMF – Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, Kamping asocijacije Srbije, JP „Vojvodinašume“ i Pokreta gorana Novog Sada, finansiran od strane fondova Evropske Unija i Austrijske razvojne agencije.

Predavanjem na temu „Pokrivenost rezidencijalnih zona Novog Sada zelenilom“ mr Luka Bajić iz novosadskog preduzeća „Gradsko zelenilo“ i Aleksandar Kurjakov, dipl.inž.-master sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, skrenuli su pažnju na nedostatak zelenila u stambenim blokovima u pojedinačnim delovima grada. Najveći deo publike su činili studenti pejzažne arhitekture, hortikulture i ekologije, koji su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu.
Po prvi put je na „Novosadskoj jeseni“ u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ održani okrugli sto: “Školski zeleni krug” u organizaciji tri Pokrajinska sekretarijata – za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i energetiku i mineralne sirovine i Pokreta gorana Vojvodine. Pred više od 150 nastavnika i učitelja iz cele Vojvodine, predstavljene su zanimljive teme poput – Škola kao faktor ekološkog obrazovanja, Školski zeleni krug – kako spojiti teoriju i praksu i Školska bio-bašta – primer dobre prakse.

Veliku pažnju struke, privukla je i prezentacija priručnika „Zelena strana grada“ koji je objavio u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada u okviru istoimenog projekta, koji je podržao Grad Novi Sad, a na projektu pomogli JKP „Gradsko zelenilo“ i Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata. Svim obučenim Eko edukatorima su ovom prilikom uručeni sertifikati.

Održano je osam ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, a između ostalog su dolazili da bi obišli jednu ovakvu manifestaciju sa svojim nastavnicama/cima.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su to bili Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata sa Poljoprivrednog fakulteta koji su nam se priključili u našim aktivnostima i održali i nekoliko radionica, Novosadski humanitarni centar, SPANS i Inženjeri zaštite životne sredine. Takođe, pored ovih udruženja i4181mali smo i članove iz NIDSBE “Josif Pančić” koji su našim mlađim sugrađanima održali radionice “U šetnji sa Pančićem”.

U večernjim časovima ispred Gradske kafane su se održali mali muzičko-zabavni programi gde su posetioce obradovali članovi AKUD “Sonja Marinković”.

Završen jesenji ciklus „Cvetnih pijaca“

8092“Cvetne pijace” Pokret gorana Novog Sada organizuje od 2003. godine, u prolećnom i jesenjem periodu, sa ciljem da građanima na jednom mestu obezbedi sve što je potrebno za uređenje bašte, vrta, balkona kao i enterijera.
I ove godine Pokret gorana Novog Sada je sa dolaskom jeseni organizovao četiri “Cvetne pijace”. Kroz cvetne manifestacije Pokret gorana Novog Sada je novosađanima pružio priliku da urede svoje balkone i dvorišta. Procitaj ceo clanak »

Prva “Cvetna pijaca” je bila 19. i 20. septembra, druga 26. i 27. septembra, treća 03. i 04. oktobra i četvrta 10. i 11. oktobra 2014. godine. Svaka od izložbi je u toku dva dana održavanja, okupila veliki broj izlagača i posetilaca, koji su u periodu od 8 do 20 časova posetili plato ispred SPC “Vojvodina”. Raznovrsne boje sezonskog jesenjeg cveća ulepšale su otvoren prostor ispred SPC “Vojvodina” tokom održavanja “Cvetnih pijaca” kao i mnogobrojne vrtove, bašte i terase. Takođe, posetioci su imali i prilike da se upoznaju i sa nekim novim vrstama biljaka koje su ove jeseni bile u ponudi.

Na “Cvetnim pijacama” je imalo priliku da se predstavi veliki broj izlagača iz Novog Sada i okoline, ali i izlagači iz cele Srbije – iz okoline Subotice, Zrenjanina, Titela, Bačke Palanke, Beograda, Valjeva, Vrnjačke banje i Kruševca. Pored cveća i sadnog materijala ponuda je upotpunjena proizvodima starih i umetničkih zanata i meda i zdravstveno-bezbedne hrane.
Takođe, pored naših redovnih izložbenih celina imali smo i volontere iz Udruženja za zaštitu životinja – SPANS koji su sakupljali dobrotvorne priloge za napuštene životinje, kao i Udruženje građana – KOMŠIJA koji su posetiocima “Cvetne pijace” predstavili akciju “Ne bacaj-recikliraj”.

Manifestacije su bile otvorene od 8 do 20 časova, petkom i subotom, a lepo jesenje vreme je omogućilo da ponuda bude raznovrsna i da posetioci manifestacije budu mnogobrojni. Na izložbi su primećene i organizovane posete grupe dece iz osnovnih škola što je svakako još jedna potvrda o edukativnom karakteru manifestacije.

Mediji su i ovog puta bili zainteresovani za saradnju sa organizatorima kroz najavu termina i sadržaja “Cvetnih pijaca”, objavljivajući širokom auditorijumu priliku da na jednom mestu vide izlagače okupljene iz raznih krajeva zemlje sa istim ciljem – da na najbolji mogući način predstave kulturu i tradiciju naših prostora. Kao rezultat ovakve saradnje je velika posećenost, ne samo građana koji su kupovali već i onih koji su uživali u susretima sa drugim poštavaocima prirode na platou ispred SPENS-a, i to predstavlja još jedan vid podrške organizatoru, Pokretu gorana Novog Sada u naporima da Novi Sad bude još lepši i kulturniji grad. 4075

Završena „Solarna akademija“

Ovaj projekat je realizovan, po četvrti put, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Misije OEBS-a u Srbiji.Picture 279
Projektom se promovisalo urbano, arhitektonsko i graditeljsko nasleđe kulturno istorijskog jezgra Sremskih Karlovaca, kroz edukativni program za 16 mladih iz oblasti energetske efikasnosti i promociju obnovljivih izvora energije, koji se održavo u objektu Ekološki centar „Radulovački“ u Sremskim Karlovacima, koje je u vlasništvu udruženja građana Pokret gorana Vojvodine. Procitaj ceo clanak »

Edukativni program „Solarna akademija“ se realizovao od 25. do 31. avgusta 2014. godine. Aktivnosti tokom sedmodnevnog kampa su se realizovale u održivoj zgradi Ekološkog centra „Radulovački“ i sastojale su se iz procesa instaliranja solarnih panela – sastavljenih u mini helio elektranu i sastavljanja solarnog kolektora od recikliranih aluminijumskih limenki. Na taj način je 16 učesnika prošlo kroz jednistvenu, interaktivnu i praktičnu obuku o obnovljivim izvorima energije putem sunčeve energije, kroz volonterski, timski rad koji je doveo do stvaranja pozitivne promene u njihovoj okolini. Ovakav vid programa za mlade iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja im je bio veoma atraktivan jer mladi u formalnom obrazovanju ne dobijaju dovoljno praktičnih znanja posebno iz oblasti primene energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu.

Na osnovu zainteresovanosti i angažovanja učesnika ovogodišnjeg kampa „Solarna akademija“ možemo slobodno reći da će većina njih svojim daljim radom uticati na zaštitu životne sredine u svojoj okolini. Kamp je kod njih probudio intenzivnije interesovanje nego što smo očekivali, a sam projekat je u potpunosti opravdao naša očekivanja. Učesnici kampa su bili veoma zaiteresovani i znatiželjni, pažljivo su pratili sva predavanja i aktivno su se uključivali u sve aktivnosti i zadatke koje su imali pred sobom, a posebno su bili aktivni pri praktičnom radu. Neki od učesnika su nakon ovog seminara izrazili želju da se još više angažuju na sličnim kampovima i seminarima. Svi polaznici su dobro reagovali na sve programske sadržaje i kamp su ocenili najvišim ocenama.

Pronađi nas:
Zeleni telefon
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad