eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Nakon Goranskog eko-kampa „Letnja pustolovina 2015“

DSC_0623Goranski Eko-kamp „Letnja pustolovina 2015“ održan je u dve smene i to od 26.06. do 02.07. i od 12. do 18.07.2015. godine u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački.

Ovaj kamp se održava tradicionalno već 17 godina i na njemu u najvećem broju učestvuju deca iz novosadskih osnovnih škola, ali i iz drugih mesta u Srbiji, uzrasta 12-13 godina. Podršku je i ove godine pružio Grad Novi Sad – Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Polaznici kampa su tokom boravka na kampu, kroz igrice upoznavanja i saradnje, prošetali centrom Sremskih Karlovaca, posetili Vidikovac i obišli zanimljive lokacije u Sr. Karlovcima koje najlepše predstavljaju kulturnu i istorijsku vrednost ovog mesta. Učestvovali su u zanimljivim radionicama u Dvorskoj bašti, upoznali svet insekata i upoznali živi svet Dunava, biljne zajednice šuma i livada na Stražilovu. Ovladali su zanimljivim veštinama – naučili da pecaju, da se penju na veštačku stenu, da prave medenjake, da spreče i ugase požar i pruže prvu pomoć povređenom.

Naročitu pažnju je privukao dan proveden na Dunavu i na plaži na ostrvu, kao i dan u Eko-kampu na Stražilovu, gde je održana radionica upoznavanja veština preživljavanja i snalaženja u prirodi, kao i osnove genetike koje se prikazuju u samoj prirodi tako da polaznici mogu imati i praktičan primer. U popodnevnim satima družili su sa Vitezovima od Fruške gore koji su kroz igru i pokazne veštine decu učili o istoriji i borbama koje su vitezovi praktikovali.

DSC_0765

DSC_0732

Realizovan Edukativno-istraživački kamp „Stopama Andreasa Volnija“

 

Wolny 2015

Od 13. do 19. jula 2015. godine realizovan je Edukativno-istraživački kamp „Stopama Andreasa Volnija“,  u Sremskim Karlovcima, koji su organizovali Pokret gorana Novog Sada i Pokreta Gorana Vojvodine, a podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Cilj kampa bio je edukacija mladih za samostalan naučni i terenski rad na polјu botanike. Na kampu je 15 mladih iz vojvođanskih opština prolazilo kroz sve faze botaniziranja, terenskog rada, prikuplјanja, determinacije i  pripreme bilјnog materijala i naučilo kako da naprave herbarijum. Pored toga mladi su upoznali prirodna bogatstva Sremskih Karlovaca, Fruške gore i Koviljsko-petrovaradinskog rita.

Procitaj ceo clanak »

Upoznali su biljke iz parka Dvorska bašta, na Fruškoj gori i Koviljsko-petrovaradinskom ritu, učili su kako da determinišu biljke, prave herbarijum, upoznali osnove biljne anatomije i morfologije, lekovito i začinsko bilje i zanimljivu botaničku oblast Etnobotaniku.

Ovaj kamp je jedan od 9 edukativnih i volonterskih kampova koje Pokret gorana Novog Sada i Pokret gorana Vojvodine organizuju za decu i mlade ove sezone.

Na osnovu zainteresovanosti i angažovanja učesnika ovogodišnjeg kampa „Stopama prvih botaničara“ možemo slobodno reći da će većina njih svojim daljim radom uticati na zaštitu biodiverziteta svoje okoline. Kamp je kod njih probudio intenzivnije interesovanje nego što smo očekivali, a sam projekat je u potpunosti opravdao naša očekivanja. Učesnici kampa su bili veoma zaiteresovani i znatiželjni, pažljivo su pratili sva predavanja i aktivno su se uključivali u sve aktivnosti i zadatke koje su imali pred sobom, a posebno su bili aktivni na terenskom radu. Neki od učesnika su nakon ovog seminara izrazili želju da se još više angažuju na sličnim kampovima i seminarima. Svi polaznici su dobro reagovali na sve programske sadržaje i kamp su ocenili najvišim ocenama.

 

Uspešno realizovan kamp za najmlađe

DSC_0636Završen je 6. po redu kamp „Leto u Karlovcima“ Pokreta gorana. Na kampu je učestvovao 21 polaznik iz 11 novosadskih osnovnih škola, uzrasta 10 – 11 godina, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za obrazovanje.

Sremske Karlovce i bogatu prirodnu baštinu okoline, deca su upoznavala kroz interaktivna predavanja, metodama ambijentalnog učenja, muzičkim, likovnim i kreativnim radionicama.

Boraveći u prirodi upoznali su živi i neživi svet oko sebe, međusobne odnose u prirodi i upoznavali lepote i raznovrsnost prirode svim čulima. Kamp je uključivao svakodnevne izlete na Stražilovo, u Dvorsku baštu, na Vidikovac, kao i posetu kulturnih znamenitosti Sremskih Karlovaca. Posetili su Muzej pčelarstva, Muzej šibica, imali kulinarsku radionicu u radnji za izradu kuglofa. Takmičili su se na sportskim terenima, igrali igre bez granica i išli u potragu za skrivenim blagom.

Svi učesnici su poželeli da i sledeće godine dođu na kamp i ponovo prožive ovo lepo iskustvo zajedno sa svojim drugarima.

DSC_0830

DSC_0797

Poziv za učesnike – kamp ‘Stopama Andreasa Volnija’

Stopama Andreasa Volnija

 

Imaš između 15 i 20 godina?

Obožavaš  biologiju?

Voliš bilјke?

Želiš da upoznaš jedan od najstarijih herbara na svetu?

Želiš da se zabaviš, družiš i da leto provedeš na zanimlјiv način sa vršnjacima?

Onda je kamp ‘Stopama Andreasa Volnija’ pravi izbor za tebe!

Procitaj ceo clanak »

Istraživačko-edukativni kamp „Stopama Andreasa Volnija“ će se održati od 12. do 18. jula 2015. godine u „Ekološkom centru Radulovački“, Mitropolota Stratimirovića 5, u Sremskim Karlovcima.

Cilј edukativno-istraživačkog kampa je edukacija mladih za samostalan naučni i terenski rad na polјu botanike. Na kampu će 15 mladih proći kroz sve faze botaniziranja, terenskog rada, prikuplјanja, determinacije i  pripreme bilјnog materijala, pravljenje elektronskog herbarijuma. Takođe će posetiti herbar na Prirodno-matematičkom fakultetu, izložbu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, sve to uz druženje  i zabavu.

Poziv je otvoren za sve mlade, uzrasta od 15 do 20 godina, koji boravište na teritoriji opština u Vojvodini.

 Popunjenu prijavu  pošalji do 5. jula na adresu office@pokretgorana.org.rs

Kotizacija za kamp iznosi 5.000 dinara po učesniku, a na kampu su vam pokriveni  troškovi boravka, ishrane, predavanja i radionica.

*U slučaju odobravanja dodatnih donacija za realizaciju kampa, kotizacija će iznosti 1.000 dinara          (što ćemo definitivno znati do 01.07.2015.)

Više informacija na:

office@pokretgorana.org.rs

ili na brojeve. 060/0523-865

021/881-027

DSC_2161 IMG_8156

 

Eko-kamp „Letnja pustolovina“

11050736_1584597741818751_1566955133875325585_nU toku su prijave za eko-kamp LETNJA PUSTOLOVINA, koji se održavaju u Sremskim Karlovcima.

Termini održavanja:

20 – 26. juna – za uzrast dece 10-11 godina

26. juna  – 2. jula –  za uzrast dece 12 – 13 godina

12 – 18. jula – za uzrast dece 12 – 13 godina

Grad Novi Sad – Uprava za obrazovanje je obezbedila subvencije za učešće jednog učenika 3. razreda i dva učenika 5. ili 6. razreda.

Više informacija na telefone: 021/451-788 i 523-865 , ili na 060/0451788 ili nam pišite na office@pokretgorana.org.rs

 

Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad