eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“

sam svoj solarni majstorlogoPokret gorana Novog Sada nakon više uspešno realizovanih kampova „Solarna akademija“ i vikend seminara „Sam svoj solarni majstor“, u 2014. godini or
ganizuje treći vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“ sa ciljem informisanja javnosti o značaju upotebe obnoviljivih izvora energije za održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Idealna prilika za sve zainteresovane iznad 18 godina, koji imaju želju da nauče kako da sačuvaju zdravu životnu sredinu i kako se štedi i proizvodi električna enegija, ali i da steknu praktične veštine potrebne za samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju.

Uslovi: Prilikom organizacije nećemo imati direktnu podršku donatora, ali će ipak kotizacija biti sasvim pristupančna i iznosiće 4.500,00 RSD. U tu cenu su uračunati smeštaj, ishrana, materijal i alat za rad, kao i predavači i organizacija seminara.

Gde: U Sremskim Karlovcima, u Ekološkom centru Radulovački (www.ekoloskicentar.org)

Kada: od 13. do 14. decembra 2014. godine

Cilj: Da polaznici nauče nešto više o samom procesu dobijanja električne energije od Sunca, kao i da praktično primene stečeno znanje 

Način rada: Nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, uslediće grupni praktični rad, uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane. Nakon identifikacije preferencija, prethodnog predznanja po prilagođenom programu neformalnog obrazovanja biti upoznati sa osnovnim principima metodama i tehnikama energetika, izvora energije, načinu prenosa distribucije i skladištenja električne energije kroz niz pokaznih vežbi, samostalno i u grupama, ovladaće tehnikama korišćenja električnog alata, mernih instrumenata i regulacione opreme koja se koristi prilikom implementacije fotonaponskog sistema. Kruna obuke će biti njihov samostalan rad u grupama gde će imati zadatak i cilj da na osnovu prethodnog stečenog znanja uz stručnu pomoć i nadzor realizuju helio elektranu snage 200 W, podese parametre i prate njen rad.

Kako se prijaviti: Slanjem poruke sa osnovim podacima na e-mail adresu office@pokretgorana.org.rs .

Завршена још једна Новосадска Јесен

4380Jедна од највећих еколошких, привредних и туристичких манифестација у нашој земљи, 11. НОВОСАДСКА ЈЕСЕН одржана је од 21. до 25. октобра ове године, у организацији Покрета горана Новог Сада.

Ова манифестација је имала 3 сталне изложбенe целинe и једну уметничку:
1. изложба цвећа и садница са 75 излагача
2. изложба меда и здравствено безбедне хране са 42 излагача
3. изложба старих и уметничких заната са 91 излагачем
4. изложба “Еко фото 2014” на којој су представљени радови 40 уметника из Србије

 

На једанаестој „Новосадској јесени“ смо имали велики број предавања, трибина и округлих столова на актуелне теме из области заштите животне средине.

Procitaj ceo clanak »

 

4181Манифестација је отворена стручном трибином „Јосиф Панчић – човек који је променио образовање у Србији“ поводом обележавања 200. рођендана великог Човека, Лекара, Професора и Научника. На стручној трибини су говорили стручњаци са ПМФ – Нови Сад и са Биолошког факултета и Ботаничке баште „Јевремовац“ у Београду.
Следећег дана су презентовани досадашњи резултати пројекта развоја топ екотуристичке дестинације и развоја Сремских Карловаца као микрорегије „Danube Stream for Green Dream“ Покрета горана Војводине, Планинарско-смучарског друштва „Стражилово“, ПМФ – Департмана за географију, туризам и угоститељство, Кампинг асоцијације Србије, ЈП „Војводинашуме“ и Покрета горана Новог Сада, финансиран од стране фондова Европске Унија и Аустријске развојне агенције.

4075Предавањем на тему „Покривеност резиденцијалних зона Новог Сада зеленилом“ мр Лука Бајић из новосадског предузећа „Градско зеленило“ и Александар Курјаков, дипл.инж.-мастер са Пољопривредног факултета у Новом Саду, скренули су пажњу на недостатак зеленила у стамбеним блоковима у појединачним деловима града. Највећи део публике су чинили студенти пејзажне архитектуре, хортикултуре и екологије, који су показали велику заинтересованост за ову тему.
По први пут је на „Новосадској јесени“ у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ одржани округли сто: “Школски зелени круг” у организацији три Покрајинска секретаријата – за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и енергетику и минералне сировине и Покрета горана Војводине. Пред више од 150 наставника и учитеља из целе Војводине, представљене су занимљиве теме попут – Школа као фактор еколошког образовања, Школски зелени круг – како спојити теорију и праксу и Школска био-башта – пример добре праксе.

Велику пажњу струке, привукла је и презентација приручника „Зелена страна града“ који је објавио у организацији Покрета горана Новог Сада у оквиру истоименог пројекта, који је подржао Град Нови Сад, а на пројекту помогли ЈКП „Градско зеленило“ и Подмладак удружења пејзажних архитеката. Свим обученим Еко едукаторима су овом приликом уручени сертификати.

Одржано је осам еколошких и креативних радионица са циљем подизања еколошке свести деце и младих. Више од 1500 деце и младих из основних школа организовано су долазила на програм који је био за њихов узраст и према њиховом интересовању, а између осталог су долазили да би обишли једну овакву манифестацију са својим наставницама/цима.

Покрет горана Новог Сада има изузетно лепу сарадњу и са другим удружењима грађана која су имала своје штандове на којима су представили своје активности. Овог пута су то били Подмладак удружења пејзажних архитеката са Пољопривредног факултета који су нам се прикључили у нашим активностима и одржали и неколико радионица, Новосадски хуманитарни центар, СПАНС и Инжењери заштите животне средине. Такође, поред ових удружења имали смо и чланове из НИДСБЕ “Јосиф Панчић” који су нашим млађим суграђанима одржали радионице “У шетњи са Панчићем”.

У вечерњим часовима испред Градске кафане су се одржали мали музичко-забавни програми где су посетиоце обрадовали чланови АКУД “Соња Маринковић”.

Solarna akademija u Sremskim Karlovcima

Sedmodnevni omladinski kamp „Solarna akademija“ se održava po četvrti put u Sremskim Karlovcima. IdealnSolarna Akademija novoa je prilika da oni koji imaju želju da nauče kako da na ovaj način sačuvaju zdravu životnu sredinu i kako se štedi i proizvodi električna enegija, steknu i praktične veštine potrebne za  samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju. 

Gde: U Sremskim Karlovcima,

u  Ekološkom centru Radulovački

 (www.ekoloskicentar.org) 

 Kada:  Od 25. do 31. avgusta 2014. godine 

Cilj: Dа učesnici nаučenešto više o samom procesu dobijаnjа električne energije od Suncа, kаo i dа prаktično primene stečeno znаnje 

Ko  može da se prijavi: Svi  zainteresovani mladi od 15 do 30 godina koji cene životnu sredinu i žele da nauče praktične veštine na temu sastavljanja mini solarne elektrane 

Kako se prijaviti: Popunjavanjem aplikacionog formulara (koji mogu preuzeti Aplikacioni formular SA 2014 i slanjem na e-mail adresu office@pokretgorana.org.rs .

Način rada: Nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, sledi grupnipraktičnirad,uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane.

Kotizacija za prijavu na kamp iznosi 7000 dinara. Ukoliko učesnik ne bude primljen na kamp ili odustane pre početka održavanja, vraća mu se uplaćeni iznos.

Potvrda o učešću: Do 10. avgusta u 16h će svi učesnici primljeni na kamp „Solarna akademija“ dobiti potvrdu o učešću na e-mail adresu uz detaljan program

U toku je Goranski eko-kamp „GEK 2014″

Foto 001Od 21.juna u Sremskim Karlovcima se održava Goranski eko-kamp sa 29 učesnika uzrasta 12-13 godina sa područja Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Ovaj kamp se održava već 16 godina i do sada je na njemu učestvovalo više od 1200 učesnika. Održava se uz podršku Grada Novog Sada – Uprave za obrazovanje.

Teme edukativnih radionica na ovom kampu su:     

– Dunav – karakteristike, značaj reke i njen živi svet
– Svet insekata Fruške gore
– Ptice Koviljsko-petrovaradinskog rita
– Zaštićena stabla u Sremskim Karlovcima
– Drvenaste i lekovite vrste Fruške gore
– Pružanje prve pomoći
– Zaštita od požara
– Preživljavanje u prirodi
– Osnove genetike

IMG_5112 (1)IMG_5081

 

Završen kamp „Leto u Karlovcima“

 

logoletoukarlovcimaZavršen je 5. po redu kamp „Leto u Karlovcima“ Pokreta gorana. Na kampu je učestvovalo 22 polaznika iz 19 novosadskih osnovnih škola, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za obrazovanje.

Kamp je namenjen učenicima 3. razreda koja vole prirodu. Metodama ambijentalnog učenja, interaktivnim predavanjima, muzičkim, likovnim i kreativnim radionicama učesnici su boraveći u prirodi upoznali  živi i neživi svet oko sebe, prirodne pojave, povezanost biljnog i životinjskog sveta, uočavaju njenu lepotu i raznovrsnost. Kamp je upotpunjen svakodnevnim izletima: Stražilovo, Dvorska bašta, Vidikovac, kao i poseta kulturnih znamenitosti Sremskih Karlovaca.

 

1

DSC_0190

 

 

 

 

 

 

Procitaj ceo clanak »

Kroz vesele igrice saradnje, polaznici su se predstavili i upoznali, posete Vidikovac i nacrtaju razglednicu Sremskih Karlovaca. Radionice u Dvorskoj bašti, kroz koje su upoznavali dominantne biljne vrste, probudile su njihova čula, i otvorila njihova srca. Takmičili su se na sportskim terenima, igrali igre bez granica i išli u potragu za skrivenim blagom. Bili su na Dunavu, učili o značaju ove velike reke, pisali ekološke poruke i ispevali pesmu kojom pozivaju odrasle da čuvaju i vole ovu i našu reku. Mnogo su se radovali izletu na Stražilovo, poseti Muzeju pčelarstva i kulinarskoj radionici u radnji za izradu kuglofa.

Nova pozornica u Ekološkom centru Radulovački ih je inspirisala da osmisle i uvežbaju ekološku predstavu za naše roditelje.

 

Pronađi nas:
Zeleni telefon
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad