eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Doživi Letnju pustolovinu!

ISPRAVKA-FLAJERA-2_001 ISPRAVKA-FLAJERA-2_002

 

Uspešno završeno 25. „Novosadsko proleće“

Tradicionalna ekološka i turistička manifestacija „Novosadsko proleće“ je završena u subotu, 21. marta 2015. godine i po mišljenju organizatora i posetilaca izložbe, ovo je bila jedna od najposećenijih manifestacija do sada. Na izložbama je nastupilo 220 izlagača sa područja cele Srbije. Održana su tri stručna predavanja i osam ekoloških radionica, jedna dečija predstava i četiri muzička nastupa.

8109

8708

 

 

 

8311-PPredavanja su držali stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – dr Ksenije Hiel i Aleksandar Kurjakov, MSc, sa Biološkog fakulteta u Beogradu – prof. dr Slobodan Jovanović, PMF – Departmana za biologiju i ekologiju – Milica Rat, MSc i mol.biolog Jovana Plavša, nastavnice iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada Nada Purtić i Ljiljana Jovanović  i Ljiljana Rackov iz Udruženja homeopata Hahnemann.

Procitaj ceo clanak »

Radionicama „Zeleni gradovi“ prisustvovali su predškolci iz tri novosadska vrtića „Dunavski cvet“, „Suncokret“ i „Каlimerо“ iz PU „Radosno detinjstvo“, a radionicu je vodila Ljiljana Jovanović iz Pokreta gorana Novog Sada.

Na radionicama iz oblasti Urbane ekologije učestvovali su učenici starijih razreda OŠ „Petefi Šandor“, OŠ „Dušan Radović“, OŠ „Jovan Jovanovič Zmaj“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“, a predavači su bili asistenti sa PMF – Departmana za biologiju i ekologiju – Boris Radak (lišajevi), Miloš Ilić (mahovine), Aleksandar Bajić (ribe) i Tamara Jurca (vodeni ekosistemi).

 

 

 

 

Uskoro počinje 25. „Novosadsko proleće“

logo-ns-prolece

U utorak, 17. marta 2015., biće otvorena 25. po redu tradicionalna ekološka i hortikulturna manifestacija „Novosadsko proleće“. Na prvom spratu Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ predstaviće se više od 220 izlagača iz cele Srbije, smeštenih u okviru tri izložbene celine:

– izložbe cveća, sadnice i opreme za hortikulturu

– izložbe meda i zdravstveno-bezbedne hrane

– izložbe starih i umetničkih zanata.

Manifestacija će biti otvorena do subote, 21. marta 2015.

Program Novosadskog proleća:

Procitaj ceo clanak »

Програм

 

Уторак, 17. март

 

11.00   Свечано отварање 25. „НОВОСАДСКОГ ПРОЛЕЋА“  /БИНА/

Oтварање изложби:

  1. изложбе цвећа, садница и опреме за хортикултуру
  2. изложбе меда и здравствено-безбедне хране
  3. изложбе сувенира и производа старих и уметничких заната

–  Најлепше еколошке поруке ученика новосадских основних школа

–  Наступ ученика Средње музичке школе „Исидор Бајић“ Нови Сад

 

11.55  Стручна тема „Зелене површине у градовима“    /АМФИТЕАТАР/

-  Представљање Стратегије развоја система зелених простора Новог Сада – др Ксенија Хил и Александар Курјаков, МСц, Пољопривредни факултет Нови Сад и Град Нови Сад

Град као еколошки систем са посебним освртом на биљни свет урбаних биотопа на примеру Града Београда - проф. др Слободан Јовановић, Биолошки факултет Београд

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА - радионица о лишајевима за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа „Вилински плес“- Латица Цветић и виле /БИНА/

 

 

Среда, 18. март

 

 

11.00  ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

17.00 УРБАНА ЕКОЛОГИЈА - радионица о маховинама за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа Центар Кубанских плесова „Emigrantes“– /БИНА/

 

 

Четвртак, 19. март

 

11.00  ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

11.00   Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ /АМФИТЕАТАР/

Округли сто: „Нове могућности у еколошком васпитању и образовању“  у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и Покрета горана Војводине

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА - радионица о рибама за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа –  Женска певачка група „Билбил“  /БИНА/

 

 

 

Петак, 20. март

 

11.00   ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА - радионица о воденим екосистемима за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.00  Предавање „Хомеопатија за душу“ - Љиљана Рацков, Удружење за класичну хомеопатију „Hahnemann“

 

18.30    Сцена Новосадског пролећа AKУД „Соњa Maринковић“ –   /БИНА/

 

 

Субота, 21. март

 

10.00   Радионица за најмлађе „Цвет за комшију и лепши Нови Сад“ /БИНА/

 

11.00   Представа за децу „На тајном задатку“ Креативни студио „Чаролија“ у организацији Радија 021 /БИНА/

 

15.00   Затварање манифестације

 

 

Uspešno završen projekat „Zelena strana grada“

Projekat „ZePicture 026lena strana grada“ je imao za cilj unapređenje programa neformalnog obrazovanja za mlade koji podstiču širenje znanja i informacija o zelenilu Novog Sada i to kroz osnaživanje 16 mladih studenata da budu „Eko edukatori“ i da pomoću metoda prilagođenih ciljnoj grupi vode grupe mladih srednjoškolaca u novosadske parkove i upoznaju ih sa njihovim prirodnim vrednostima i značajem zelenih površina za urbanu ekologiju Novog Sada. Procitaj ceo clanak »

Vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“

sam svoj solarni majstorlogoPokret gorana Novog Sada nakon više uspešno realizovanih kampova „Solarna akademija“ i vikend seminara „Sam svoj solarni majstor“, u 2014. godini or
ganizuje treći vikend seminar „Sam svoj solarni majstor“ sa ciljem informisanja javnosti o značaju upotebe obnoviljivih izvora energije za održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Idealna prilika za sve zainteresovane iznad 18 godina, koji imaju želju da nauče kako da sačuvaju zdravu životnu sredinu i kako se štedi i proizvodi električna enegija, ali i da steknu praktične veštine potrebne za samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju.

Uslovi: Prilikom organizacije nećemo imati direktnu podršku donatora, ali će ipak kotizacija biti sasvim pristupančna i iznosiće 4.500,00 RSD. U tu cenu su uračunati smeštaj, ishrana, materijal i alat za rad, kao i predavači i organizacija seminara.

Gde: U Sremskim Karlovcima, u Ekološkom centru Radulovački (www.ekoloskicentar.org)

Kada: od 13. do 14. decembra 2014. godine

Cilj: Da polaznici nauče nešto više o samom procesu dobijanja električne energije od Sunca, kao i da praktično primene stečeno znanje 

Način rada: Nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, uslediće grupni praktični rad, uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane. Nakon identifikacije preferencija, prethodnog predznanja po prilagođenom programu neformalnog obrazovanja biti upoznati sa osnovnim principima metodama i tehnikama energetika, izvora energije, načinu prenosa distribucije i skladištenja električne energije kroz niz pokaznih vežbi, samostalno i u grupama, ovladaće tehnikama korišćenja električnog alata, mernih instrumenata i regulacione opreme koja se koristi prilikom implementacije fotonaponskog sistema. Kruna obuke će biti njihov samostalan rad u grupama gde će imati zadatak i cilj da na osnovu prethodnog stečenog znanja uz stručnu pomoć i nadzor realizuju helio elektranu snage 200 W, podese parametre i prate njen rad.

Kako se prijaviti: Slanjem poruke sa osnovim podacima na e-mail adresu office@pokretgorana.org.rs .

Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad