eng

eng

eng


Novosadska Jesen
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

26. “Новосадско пролеће”

 

 

Oд 15. до 19. марта ове године, одржаће се 26. “Новосадско пролеће” – једна од највећих еколошких, привредних и туристичких манифестација у нашој земљи, коју организује еколошка организација Покрет горана Новог Сада.

Овогодишња манифестација ће имати три изложбенe целинe са скоро 230 излагача на више од 2.500 м2:

  1. изложбу цвећа, садница и опреме за хортикултуру,
  2. изложбу меда и здравствено-безбедне хране,
  3. изложбу сувенира и производа старих и уметничких заната.

novosadsko-proleceНовосадско пролеће“ се организује по 26. пут, на првом спрату СПЦ “Војводина”, а овако дугу традицију дугујемо пре свега одличној сарадњи са једне стране са више од 230 излагача на манифестацији – највећим произвођачима и увозницима цвећа, садница лишћара, четинара и украсног шибља, као и семенске робе, заштитних средстава и пратеће опреме за уређење вртова и ентеријера, као и произвођачима меда и здравствено-безбедне хране и рукотворина старих заната. Улаз на манифестацију је слободан и има и продајни и изложбени каратер.

Током манифестације ће сви заинтересовани моћи да се упознају са актуелним темама кроз стручне трибине и предавања еминентних стручњака о главној теми манифестације која је сваке године различита. Управо ова различитост омогућава широј јавности да се информише о актуелним темама из области заштите животне средине, хортикултуре, пчеларства, пејзажне архитектуре, екотуризма и о другим значајним темама.

 

Све додатне информације можете добити на manifestacije@pokretgorana.org.rs

Obuka za Eko edukatora

zelena strana grada cir

 

Оd 26. do 27. decembra 2015. godine održanа je obuka za Eko edukatore u okviru projekta ”Zelena strana grada”.

Obuka za Eko edukatore je održana u Infopolisu. Na obuci je učestovovalo 15 mladih sa područja Novog Sada koji su imali priliku da se upoznaju sa parkovima i drugim zelenim površinama Novog Sada, kao i da steknu nova znanja i veštine koje su potrebne da vode grupe mladih koji posećuju parkove. Tokom obuke, učesnici su se upoznali sa metodama za animaciju mladih na izletima i sa metodama koje su potrebne u omladinskom radu. Najzanimljiviji deo obuke je bilo osmišljavanje novih interaktivnih izleta u Dunavski, Kamenički i Limanski park, kao i opisivanje parka kod železničke stanice koji do sada nije obrađen i osmišljavanje edukativnog programa za njegovo upoznavanje.

Cilj projekta “Zelena strana grada” je da se unaprede i obogate programi neformalnog obrazovanja za mlade koji podstiču širenje znanja i informacija o zelenilu Novog Sada. Projekat je podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu, a realizuje se uz stručnu pomoć JKP ”Gradsko zelenilo” i u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Sada.

U pripremi je i dopuna i štampanje novog izdanja priručnika “Zelena strana grada” u kome će detaljno biti opisani novosadski parkovi uz atraktivne načine i metode za upoznavanje sa njihovim karakteristikama, uz mape sa ucrtanim znamenitostima i rutama za obilazak zelene strane grada.

DSC_0035 a

DSC_0042 a

DSC_0070 a

P O Z I V za učešće na obuci za Eko edukatore

P O Z I V

za učešće na obuci za Eko edukatore „Zelena strana grada“ koja će se održati 26-27.12.2015.

zelena strana grada cirPokret gorana Novog Sada organizuje obuku za eko edukatore u okviru projekta ’Zelena strana grada’, koji je podržan od strane Grada Novog Sada – Gradske uprave za sport i omladinu, a stručnu podršku pružaju JKP „Gradsko zelenilo“ i Turistička organizacija Novog Sada.

Obuka će trajati 2 dana i namenjena je mladim osobama (18-30) iz Novog Sada i okoline, zainteresovanim da steknu znanja i veštine potrebne da vode i animiraju turističke grupe (prvenstveno srednjoškolce i studente), koje posećuju parkove i druge zelene površine Novog Sada.

 

 

Obuka će učesnicima omogućiti da se upoznaju sa:

  • Parkovima i drugim zelenim površinama Novog Sada
  • Metodama za animaciju mladih na izletima

i da se oprobaju u:

  • kreiranju interaktivnih izleta po novosadskim parkovima.

 

Dinamika održavanja obuke:

Obuka će se održati od 26. do 27. decembra 2015. u Infopolisu u Novom Sadu (Poslovni centar APOLO).

Participacija

Učešće na obuci je potpuno besplatno. Učesnicima je obezbeđen ručak tokom oba dana. Smeštaj nije obezbeđen.

 Kontakt

Ukoliko imate neko dodatno pitanje, kontaktirajte Sonju Konjović ili Dušicu Milenković  na office@pokretgorana.org.rs  ili  telefonom na 060/0451-788 (Sonja).

Aplikacija

Aplikaciju možete preuzeti sa sledećeg linka

Sadnja „Drveta mira“ u OŠ „Petefi Šandor“

2015-12-04 12.55.40 novoUčenici osnovne škole „Petefi Šandor“ iz Novog Sada obeležili su 70 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Svečanoj proslavi je prisustvovala gospođa Irena Vojáčková-Sollorano stalni koordinator Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i  Biljana Biljana Vukosavljević, direktor Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije.

U svečanoj Sali škole upriličen je prigodan program u kojem smo se, između ostalog, prisetili ciljeva održivog razvoja, ali i kako i šta rade Ujedinjene nacije.

Procitaj ceo clanak »

Učenici su imali priliku da uvaženoj gošći Ireni Vojáčková-Sollorano postave pitanja vezana za ovu problematiku, ali su pokazali da su, iako još uvek deca,  svesni vremena  u kojem živimo i problema sa kojima se svet danas suočava.

Kao uspomenu na ovaj susret, ali i kao trajni zalog budućnosti,  na kraju posete gospođa Irena Vojáčková-Sollorano posadila je „Drvo mira” kao simbol dugovečnosti.

Sadnicu je donirao Pokret gorana Novog Sada i doprineo ovom događaju.

2015-12-04 12.53.39 nvovo2015-12-04 12.54.20-1 novo2015-12-04 12.53.28 novo

Uspešno završena 12. Novosadska jesen

8016Dvanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju „Novosadska jesen” na prvom spratu Spensa organizovao je Pokret gorana Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Gradske uprave za privredu. Ova izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta koja se organizuje svake godine krajem oktobra je idealna prilika Novosađanima i Novosađankama, kao i gostima Novog Sada, da na jednom mestu, na više od 2.500 m2 izložbenog prostora posete više tematskih izložbi:
Kako je „Jesen pravo vreme za sadnju“, centralni deo izložbe je zauzimala izložba hortikulture – posvećena kvalitetnim jesenjim vrstama sezonskog cveća, ali i sadnicama, saksijskim cvećem, saksijama i dodatnom opremom potrebnom za hortikulturno uređenje. Pored hortikulture, na „Novosadskoj jeseni“ tradicionalno su bile održane i Izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane i Izložba suvenira, rukotvorina i starih zanata.
Ove godine su u Galeriji Macut bile organizovane dve izložbe:
– „EKO foto 2015.“ na temu „Odnos prema životnoj sredini“ u saradnji sa
Centrom za foto talente iz Beograda.
– Retrospektiva „6. Salona pejzažne arhitekture“ u saradnji sa Udruženjem
pejzažnih arhitekata Srbije.

Procitaj ceo clanak »

S obzirom da je jedna od prioritetnih tematskih oblasti ove godine zaštita zemljišta, a da je Organizacija Ujedinjenih Nacija na svojoj 68. Generalnoj skupštini proglasila 2015. godinu za Međunarodnu godinu zemljišta, Pokret gorana Novog Sada je u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo došao na ideju da ove godine tema ekološke manifestacije „Novosadska jesen” bude „MEĐUNARODNA GODINA ZEMLjIŠTA 2015”. Tokom pet dana trajanja, održali smo predavanja i radionice, kako za stručnu javnost, tako i za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola.

8054aOdržano je jedanaest ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, a nakon radionice su obilazili i celu manifestaciju sa svojim nastavnicama/cima.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su se predstavili Inženjeri zaštite životne sredine koji su promovisali akciju zamene starog papira za sadnice. Sugrađani koji su doneli deset kilograma starog papira dobijali su sadnicu cveća, a za 60 kilograma sadnicu drveta. Na ovaj način su želeli da skrenu pažnju na potencijal koji reciklaža starog papira ima. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, predstavilo je svoja štampana izdanja – plakate, brošure i priručnike koji su privlačili veliki broj posetilaca na njihov štand.

Tokom prethodnih pet dana, na „Novosadskoj jeseni“ su se sreli brojni predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora i međusobno razmenjivali znanja i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, hortikulture, pejzažne arhitekture i organske poljoprivrede, što će doprineti unapređenju njihovog rada i razvoju ekološke svesti građana.
Smatramo da smo manifestacijom „Novosadska jesen” ispunili planirane ciljeve davanja doprinosa razvijanju ekološke svesti građana. Predstavilo se više od 200 izlagača iz svih izložbenih celina i po rezultatima ankete koja je rađena na samoj manifestaciji oko 75% posetilaca je zadovoljno sadržajima kao i organizacijom same manifestacije. U edukatvnim radionicama je direktno učestvovalo 380 dece i mladih, 150 nastavnika je prisustvalo Okruglom stolu o održivom razvoju, 280 pejzažnih arhitekata, đaka i studenata je prisustvovalo Stručnom skupu i više od 120 zainteresovanih učestvovalo na Skupu o zaštiti zemljišta.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad