eng

eng

eng


Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

100% ЈЕЛКА – ЈЕЛКА СА БУСЕНОМ

Promocija mape novosadskih parkova

Pozivamo vas na prezentaciju mape novosadskih parkova, koja je deo projekta „Upoznaj zelenu stranu Novog Sada“ koji realizujemo već 3 godine u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ i Turističkom organizacijom Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za sport i omladinu.
 
U saradnji sa Departmanom za geografiju, turizam i hotelijerstvo, prezentacija će biti održana prvenstveno za studente turizma,u ponedeljak, 26.12.2016. godine sa početkom u 18.15h u amfiteatru 1 na PMF – Departmanu za matematiku.
Predstavljanje mape novosadskih parkova sa biciklističkim i pešačkim stazama koje vode do njih može biti izuzetno zanimljivo i korisno studentima turizma u budućem radu, a ovaj projekat osim turističkog značaja za Novi Sad, daje mogućnost velikom broju mladih da se u njega uključe.

Током викенда одржана обука „Сам свој соларни мајстор“

Покрет горана Новог Сада је током претходног викенда (17-18. децембра) у „Еколошком центру Радуловачки“ у Сремским Карловцима, организовао викенд обуку „Сам свој соларни мајстор“ на којој је учествовало 17 младих од 16 до 26 година. Обуку је подржао Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, кроз истоимени пројекат „Сам свој соларни мајстор“.

Викенд обука „Сам свој соларни мајстор“ је заиста била идеална прилика за младе који имају жељу да науче како да сачувају здраву животну средину и како се штеди и производи електрична енергија, али и да стекну практичне вештине потребне за  самосталну израду и примену обновљивих извора енергије са акцентом на соларну енергију. Циљ обуке је био да учесници науче нешто више о самом процесу добијања електричне енергије од Сунца, као и да практично примене стечено знање. Управо овај циљ је у потпуности испуњен јер су унапређена знања и практичне вештине учесника.

 Активности током викенд обуке „Сам свој соларни мајстор“ су се одржале у енергетски ефикасном објекту „Еколошки центар Радуловачки“, који је показни пример примене геотермалне и соларне енергије за хлађење и загревање објекта. На тај начин је 17 учесника прошло кроз јединствену, интерактивну и практичну обуку о обновљивим изворима енергије путем сунчеве енергије, кроз тимски рад који доводи до стварања позитивне промене у њиховој околини. Овакав вид програма за младе из области заштите животне средине и одрживог развоја је веома атрактиван, јер млади у формалном образовању не добијају довољно практичних знања.

Након уводног предавања о обновљивим изворима енергије и процесу добијања електричне енергије од енергије Сунца, следио је групни практични рад, уз стручно вођство, кроз цео процес састављања мини соларне електране. Након идентификације преференција, претходног предзнања, учесници су се упознали са основним принципима, методама и техникама, извора енергије, начину преноса, дистрибуције и складиштења електричне енергије кроз низ показних вежби, самостално и у групама, овладали су техникама коришћења електричног алата, мерним инструментима и регулационе опреме која се користи приликом имплементације фотонапонског система. Круна обуке је био њихов самосталан рад у групама где су имали задатак и циљ да на основу претходног стеченог знања уз стручну помоћ и надзор реализују хелио електрану снаге 200w, подесе параметре и прате њен рад. Учесници су након завршетка обуке добили приручник за почетнике „Сам свој соларни мајстор“ у коме је описан сам процес израде и функционисања мини соларне електране. На тај начин ће и сви други заинтересовани моћи да се едукују о овој теми.

Након завршетка обуке, на основу анализе усмене и писмене евалуације које су учесници попунили, могло се доћи до закључака да су сви учесници викенд обуке веома задовољни стеченим знањем и практичним вештинама, али и целокупном организацијом, пријатном атмосфером и новим пријатељствима која су стекли током дводневног дружења.

Обука „Сам свој соларни мајстор“

solarni_majstorПокрет горана Новог Сада овог децембра организује oбуку „Сам свој соларни мајстор“, коју је подржао Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Позивамо младе, узраста од 16 до 26 година, да се пријаве на обуку „Сам свој соларни мајстор“ у организацији Покрета горана Новог Сада. Oбука ће се одржати у „Еколошком центру Радуловачки“ у Сремским Карловцима,  17-18. децембра 2016. године.

Идеална прилика за све младе који имају жељу да сачувају животну средину и да стекну нова сазнања како се штеди и производи електрична енергија, али и да стекну практичне вештине потребне за самосталну изради и примену обновљивих извора енергије, са акцентом на соларну енергију.

Позив је отворен за све младе са територије Војводине, узраста од 16 до 26 година. Учешће на едукативном викенд семинару је бесплатно (подразумева присуство током оба дана и укључује трошкове смештаја у „Еколошком центру Радуловачки“, исхране, радионица и материјал за рад), док учесници сносе трошкове доласка и одласка са обуке. Број учесника је ограничен.

Приjаве су отворене до 12. децембра 2016. године. Пријаву се могу послати на office@pokretgorana.org.rs са назнаком: Пријава за обуку „Сам свој соларни мајстор“.

Пријава

Počinju radionice slobodnog vremena

DSC_8885Pokret gorana Novog Sada u okviru programa za mlade pod nazivom “Radionice slobodnog vremena“, Vas poziva da u subotu 19.11.2016. u 18h učestvujete u prvoj radionici koja će se održati u prostorijama Omladinskog centra (bulevar Despota Stefana 5) .
Aktivnosti planirane za ovaj susret:
– upoznavanje učesnika i facilitatora
– kratko upoznavanje sa radom Pokreta gorana Novog Sada
– volonterizam
– Vaši predlozi i ideje za dalji rad i aktivnosti
– igranje društvenih igara
Takođe, slobodno povedite druga, drugaricu, sestru, brata… Bilo koga ko ima između 15 i 30 godina.
Dođite da se upoznamo i zabavimo kroz niz aktivnosti!

Kontakt: Nikolić Filip  065/992 01 17

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad