eng

eng

eng


Novosadska Jesen
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Novosadska Jesen promotivni spot

Promotivni spot

Od 20. do 24. oktobra 2015. godine u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“

Akcija posmatranja ptica

IMG_20151003_090409U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica (EuroBirdwatch) Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje akcije širom cele zemlje. Tim povodom je u Sremskim Karlovcima u subotu, 3. oktobra, organizovano posmatranje ptica na Dunavu i u Specijalnom rezervatu prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“.

1-DSC_0078U akciji su učestvovala deca iz Novog Sada koja su ovog leta učestvovala na Goranskim Eko-Kampovima „Letnja pustolovina“, kao i učenici OŠ „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca i učenici OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada. Ukupno 49 učesnika, podeljeno je u dve grupe koje su posmatrale ptice u Ritu i  duž Dunava prema Novom Sadu.

Rezultati akcije za lokalitet Sremski Karlovci su:

1-DSC_0040
-ukupan br. viđenih ptica 1509.
Tri najbrojnije vrste našem izletu su bile:
1. čvorak 881
2. obični galeb 186 i
3. patke gluvare 130.
ukupan br. viđenih vrsta je 40

Nakon boravka u prirodi, održana je kreativna radionica u Ekološkom centru Radulovački, gde su učesnici pravili slike ptica od materijala koji su sakupili u prirodi.

Inače, Evropski vikend posmatranja ptica postoji 20 godina i okuplja oko 40 zemalja i više od milion učesnika. Na više od 33.000 događaja zainteresovani mogu više da saznaju o čudesnoj seobi ptica na jug, kao i sa kakvim se to problemima ti migranti susreću. Cilj manifestacije jeste da ljudi nauče nešto više o pticama, njihovom životu, migraciji, potrebi zaštite njih i njihovih staništa. Pokret gorana u ovoj akciji učestvuje od 2005. godine kada je ona organizovana po prvi put u našoj zemlji.

1-DSC_0007

12. Novosadska jesen

nsjesen01

   Od 20. do 24. oktobra 2015. godine u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu održaćeVR_LOGO_IYS_SER_High_Res se 12. Novosadska jesen – ekološka, turistička, hortikulturna i edukativna manifestacija. Očekujemo veliki broj izlagača koji će doći iz cele Srbije da Novosađanima predstave svoje proizvode.

Ovogodišnja manifestacija će biti posvećena Zemljištu, s obzirom da su Ujedinjene Nacije ovu godinu proglasile Međunarodnom godinom zemljišta. U pripremi su predavanja i radionice na ovu temu za različite uzraste dece i mladih koje ćemo realizovati uz stručnu podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Cilj je podizanje svesti civilnog društva i donosioca odluka o osnovnim ulogama zemljišta za život ljudi, kao i razumevanje značaja zemljišta za bezbednost hrane, prilagođavanje i ublažavanje klimatskim promenama, osnovnim uslugama ekosistema, smanjenju siromaštva i održivog razvoja.

Manifestaciju tradicionalno podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

“Цветне пијаце” јесен 2015.године

saksije   Дошао је и септембар и ђаци су кренули у школу, па тако са доласком септембра и Покрет горана Новог Сада припрема јесењи циклус Цветних пијаца. Ово је дванаеста година како Покрет горана Новог Сада организује Цветне пијаце, са циљем да сви Новосађани/ке и посетиоци Новог Сада на једном месту пронађу све што им је потребно за уређење њихових вртова, балкона и домова.

И овог пута, Цветне пијаце ће имати неколико изложбених целина – изложбу цвећа и садница, изложбу меда и здравствено-безбедне хране и изложбу старих и уметничких заната.

 

Планирани термини одржавања „Цветних пијаца” за јесен 2015. године су:

 I   „Цветна пијаца“   18 19.09.2015

II  „Цветна пијаца“  –  25 – 26.09. 2015.

IIIЦветна пијаца“  –  02 03.10.2015.

IVЦветна пијаца“  –  09 10.10.2015. године.

 

Све потребне информације могу се добити тако што ћете нам писати на e-mail: manifestacije@pokretgorana.org.rs

 

Nakon Goranskog eko-kampa „Letnja pustolovina 2015“

DSC_0623Goranski Eko-kamp „Letnja pustolovina 2015“ održan je u dve smene i to od 26.06. do 02.07. i od 12. do 18.07.2015. godine u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački.

Ovaj kamp se održava tradicionalno već 17 godina i na njemu u najvećem broju učestvuju deca iz novosadskih osnovnih škola, ali i iz drugih mesta u Srbiji, uzrasta 12-13 godina. Podršku je i ove godine pružio Grad Novi Sad – Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Polaznici kampa su tokom boravka na kampu, kroz igrice upoznavanja i saradnje, prošetali centrom Sremskih Karlovaca, posetili Vidikovac i obišli zanimljive lokacije u Sr. Karlovcima koje najlepše predstavljaju kulturnu i istorijsku vrednost ovog mesta. Učestvovali su u zanimljivim radionicama u Dvorskoj bašti, upoznali svet insekata i upoznali živi svet Dunava, biljne zajednice šuma i livada na Stražilovu. Ovladali su zanimljivim veštinama – naučili da pecaju, da se penju na veštačku stenu, da prave medenjake, da spreče i ugase požar i pruže prvu pomoć povređenom.

Naročitu pažnju je privukao dan proveden na Dunavu i na plaži na ostrvu, kao i dan u Eko-kampu na Stražilovu, gde je održana radionica upoznavanja veština preživljavanja i snalaženja u prirodi, kao i osnove genetike koje se prikazuju u samoj prirodi tako da polaznici mogu imati i praktičan primer. U popodnevnim satima družili su sa Vitezovima od Fruške gore koji su kroz igru i pokazne veštine decu učili o istoriji i borbama koje su vitezovi praktikovali.

DSC_0765

DSC_0732

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad