eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Solarna akademija u Sremskim Karlovcima

Sedmodnevni omladinski kamp „Solarna akademija“ se održava po četvrti put u Sremskim Karlovcima. IdealnSolarna Akademija novoa je prilika da oni koji imaju želju da nauče kako da na ovaj način sačuvaju zdravu životnu sredinu i kako se štedi i proizvodi električna enegija, steknu i praktične veštine potrebne za  samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju. 

Gde: U Sremskim Karlovcima,

u  Ekološkom centru Radulovački

 (www.ekoloskicentar.org) 

 Kada:  Od 25. do 31. avgusta 2014. godine 

Cilj: Dа učesnici nаučenešto više o samom procesu dobijаnjа električne energije od Suncа, kаo i dа prаktično primene stečeno znаnje 

Ko  može da se prijavi: Svi  zainteresovani mladi od 15 do 30 godina koji cene životnu sredinu i žele da nauče praktične veštine na temu sastavljanja mini solarne elektrane 

Kako se prijaviti: Popunjavanjem aplikacionog formulara (koji mogu preuzeti Aplikacioni formular SA 2014 i slanjem na e-mail adresu office@pokretgorana.org.rs .

Način rada: Nakon uvodnog predavanja o obnovljivim izvorima energije i procesu dobijanja električne energije od energije Sunca, sledi grupnipraktičnirad,uz stručno vođstvo, kroz ceo proces sastavljanja mini solarne elektrane.

Kotizacija za prijavu na kamp iznosi 7000 dinara. Ukoliko učesnik ne bude primljen na kamp ili odustane pre početka održavanja, vraća mu se uplaćeni iznos.

Potvrda o učešću: Do 10. avgusta u 16h će svi učesnici primljeni na kamp „Solarna akademija“ dobiti potvrdu o učešću na e-mail adresu uz detaljan program

U toku je Goranski eko-kamp „GEK 2014″

Foto 001Od 21.juna u Sremskim Karlovcima se održava Goranski eko-kamp sa 29 učesnika uzrasta 12-13 godina sa područja Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Ovaj kamp se održava već 16 godina i do sada je na njemu učestvovalo više od 1200 učesnika. Održava se uz podršku Grada Novog Sada – Uprave za obrazovanje.

Teme edukativnih radionica na ovom kampu su:     

- Dunav – karakteristike, značaj reke i njen živi svet
- Svet insekata Fruške gore
- Ptice Koviljsko-petrovaradinskog rita
- Zaštićena stabla u Sremskim Karlovcima
- Drvenaste i lekovite vrste Fruške gore
- Pružanje prve pomoći
- Zaštita od požara
- Preživljavanje u prirodi
- Osnove genetike

IMG_5112 (1)IMG_5081

 

Završen kamp „Leto u Karlovcima“

 

logoletoukarlovcimaZavršen je 5. po redu kamp „Leto u Karlovcima“ Pokreta gorana. Na kampu je učestvovalo 22 polaznika iz 19 novosadskih osnovnih škola, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za obrazovanje.

Kamp je namenjen učenicima 3. razreda koja vole prirodu. Metodama ambijentalnog učenja, interaktivnim predavanjima, muzičkim, likovnim i kreativnim radionicama učesnici su boraveći u prirodi upoznali  živi i neživi svet oko sebe, prirodne pojave, povezanost biljnog i životinjskog sveta, uočavaju njenu lepotu i raznovrsnost. Kamp je upotpunjen svakodnevnim izletima: Stražilovo, Dvorska bašta, Vidikovac, kao i poseta kulturnih znamenitosti Sremskih Karlovaca.

 

1

DSC_0190

 

 

 

 

 

 

Procitaj ceo clanak »

Kroz vesele igrice saradnje, polaznici su se predstavili i upoznali, posete Vidikovac i nacrtaju razglednicu Sremskih Karlovaca. Radionice u Dvorskoj bašti, kroz koje su upoznavali dominantne biljne vrste, probudile su njihova čula, i otvorila njihova srca. Takmičili su se na sportskim terenima, igrali igre bez granica i išli u potragu za skrivenim blagom. Bili su na Dunavu, učili o značaju ove velike reke, pisali ekološke poruke i ispevali pesmu kojom pozivaju odrasle da čuvaju i vole ovu i našu reku. Mnogo su se radovali izletu na Stražilovo, poseti Muzeju pčelarstva i kulinarskoj radionici u radnji za izradu kuglofa.

Nova pozornica u Ekološkom centru Radulovački ih je inspirisala da osmisle i uvežbaju ekološku predstavu za naše roditelje.

 

Pripremni susret GEK-ovaca

DSCN6619 DSCN6613Pre početka sezone Goranskih Eko-Kampa, Pokret gorana Novog Sada je u subotu, 14.06.2014. godine organizovao PRIPREMNI SUSRET učesnika kampa. Učesnici su ovom prilikom posetili Petrovaradinsku tvrđavu i njene katakombe, zatim su otišli u Dunavski park gde su imali prilke da se bolje upoznaju sa biljnim svetom ovog parka.

Kroz šetnju, druženje i interaktivno učenje, učesnici su bogatiji za jedno lepo iskustvo i imali su prilke da se međusobno malo bolje upoznaju pre samog odlaska na kamp.

 

DSCN6677

Ekološki edukativni kampovi za mlade

Pokret gorаnа Novogdvogled rit Sаdа i Pokret gorana Vojvodine ovog letа orgаnizuju dva ekološko edukаtivnа kаmpа zа mlаde od 15 godinа stаrosti, koji su zаinteresovаni zа ekologiju i održivi rаzvoj, te sticanje socijalnih veština. Kаmpovi se održаvаju se u Sremskim Kаrlovcimа i okolini u zаštićenim predelimа prirode SRP „Koviljsko-petrovаrаdinski rit“ u NP „Fruškа gorа“.Ekološko edukаtivni kаmpovi su jedinstvenа prilikа dа mlаdi ovo leto provedu nа drugаčiji, zаnimljiviji nаčin i usvoje novа znаnjа i veštine, kojа doprinose podizаnju ekološke svesti. Procitaj ceo clanak »

 

Volonterski kаmp-seminar Ritanje održаvа se od 04. do 17. avgustа. Kаmp se održаvа, delom u Ekološkom centru, a delom u SRP „Koviljsko-petrovаrаdinski rit“ i osnаžuje učesnike zа samostalno snalaženje u prirodi i za društveni aktivizam, kroz neformalnu edukaciju i volonterske aktivnosti. Tokom 14 dаnа učesnici će imati priliku da se upoznaju sa raznim socijalnim veštinama, radom civilnog sektora, organizovanjem volonterskih aktivnosti i drugim temama. Pored edukaivnog dela kampa, organizovaće se i volonterske aktivnosti, koje će za cilj imati da urede i revitalizuju   Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit. Kotizacija za ovaj kamp iznosi 1.000 dinara. Detaljnije informacije i aplikacija  - Ritanje 2014 prijavni formular

Ritanje se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u partnerstvu sa Novosadskim Humanitarnim  centrom i Mladim Israživačima Srbije. Ritanje je jedan od dva kampa u organizaciji Pokreta gorana koja se održavaju u okviru projekta ‘Danube stream 4 Green Dream’, i deo je kampova koji se organizuju u cilju pomoći mladima iz poplavljenih opština, obzirom da će ugostit učesnike iz pomenutih krajeva. Prijave za mlade iz poplavljenih područija se mogu pronaći na blogu – ‘Volonteri posle majskih poplava

Edukаtivni kаmp Solаrnа аkаdemijа se održаvа se od 25. do 31. avgustа. Učesnici će kroz druženje i grupni rаd uz stručno vođstvo nаučiti dа sаstаve mini solаrnu elektrаnu. Cilj je dа nаuče kаko teče sаm proces dobijаnjа električne energije od Suncа, kаo i dа prаktično primene stečeno znаnje. Krunа obuke će biti instаlirаnje solаrnih pаnelа nа Eko -šumsku kuću u Koviljskom ritu i borаvаk u njoj uz korišćenje električne energije dobijene od mini solаrne elektrаne koju su sаmi nаprаvili. Kotizacija za ovaj kamp iznosi 7.000 dinara. Prijava se može preuzeti ovde - Aplikacioni formular SA 2014

Pronađi nas:
Zeleni telefon
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad