eng

eng

eng


Novosadska Jesen
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Uspešno završena 12. Novosadska jesen

8016Dvanaestu po redu tradicionalnu manifestaciju „Novosadska jesen” na prvom spratu Spensa organizovao je Pokret gorana Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Gradske uprave za privredu. Ova izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta koja se organizuje svake godine krajem oktobra je idealna prilika Novosađanima i Novosađankama, kao i gostima Novog Sada, da na jednom mestu, na više od 2.500 m2 izložbenog prostora posete više tematskih izložbi:
Kako je „Jesen pravo vreme za sadnju“, centralni deo izložbe je zauzimala izložba hortikulture – posvećena kvalitetnim jesenjim vrstama sezonskog cveća, ali i sadnicama, saksijskim cvećem, saksijama i dodatnom opremom potrebnom za hortikulturno uređenje. Pored hortikulture, na „Novosadskoj jeseni“ tradicionalno su bile održane i Izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane i Izložba suvenira, rukotvorina i starih zanata.
Ove godine su u Galeriji Macut bile organizovane dve izložbe:
– „EKO foto 2015.“ na temu „Odnos prema životnoj sredini“ u saradnji sa
Centrom za foto talente iz Beograda.
– Retrospektiva „6. Salona pejzažne arhitekture“ u saradnji sa Udruženjem
pejzažnih arhitekata Srbije.

Procitaj ceo clanak »

S obzirom da je jedna od prioritetnih tematskih oblasti ove godine zaštita zemljišta, a da je Organizacija Ujedinjenih Nacija na svojoj 68. Generalnoj skupštini proglasila 2015. godinu za Međunarodnu godinu zemljišta, Pokret gorana Novog Sada je u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo došao na ideju da ove godine tema ekološke manifestacije „Novosadska jesen” bude „MEĐUNARODNA GODINA ZEMLjIŠTA 2015”. Tokom pet dana trajanja, održali smo predavanja i radionice, kako za stručnu javnost, tako i za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola.

8054aOdržano je jedanaest ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, a nakon radionice su obilazili i celu manifestaciju sa svojim nastavnicama/cima.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su se predstavili Inženjeri zaštite životne sredine koji su promovisali akciju zamene starog papira za sadnice. Sugrađani koji su doneli deset kilograma starog papira dobijali su sadnicu cveća, a za 60 kilograma sadnicu drveta. Na ovaj način su želeli da skrenu pažnju na potencijal koji reciklaža starog papira ima. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, predstavilo je svoja štampana izdanja – plakate, brošure i priručnike koji su privlačili veliki broj posetilaca na njihov štand.

Tokom prethodnih pet dana, na „Novosadskoj jeseni“ su se sreli brojni predstavnici javnog, biznis i civilnog sektora i međusobno razmenjivali znanja i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite prirode, hortikulture, pejzažne arhitekture i organske poljoprivrede, što će doprineti unapređenju njihovog rada i razvoju ekološke svesti građana.
Smatramo da smo manifestacijom „Novosadska jesen” ispunili planirane ciljeve davanja doprinosa razvijanju ekološke svesti građana. Predstavilo se više od 200 izlagača iz svih izložbenih celina i po rezultatima ankete koja je rađena na samoj manifestaciji oko 75% posetilaca je zadovoljno sadržajima kao i organizacijom same manifestacije. U edukatvnim radionicama je direktno učestvovalo 380 dece i mladih, 150 nastavnika je prisustvalo Okruglom stolu o održivom razvoju, 280 pejzažnih arhitekata, đaka i studenata je prisustvovalo Stručnom skupu i više od 120 zainteresovanih učestvovalo na Skupu o zaštiti zemljišta.

Program Novosadske Jeseni

program_svi dani

Novosadska Jesen promotivni spot

Promotivni spot

Od 20. do 24. oktobra 2015. godine u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“

Akcija posmatranja ptica

IMG_20151003_090409U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica (EuroBirdwatch) Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje akcije širom cele zemlje. Tim povodom je u Sremskim Karlovcima u subotu, 3. oktobra, organizovano posmatranje ptica na Dunavu i u Specijalnom rezervatu prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“.

1-DSC_0078U akciji su učestvovala deca iz Novog Sada koja su ovog leta učestvovala na Goranskim Eko-Kampovima „Letnja pustolovina“, kao i učenici OŠ „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca i učenici OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada. Ukupno 49 učesnika, podeljeno je u dve grupe koje su posmatrale ptice u Ritu i  duž Dunava prema Novom Sadu.

Rezultati akcije za lokalitet Sremski Karlovci su:

1-DSC_0040
-ukupan br. viđenih ptica 1509.
Tri najbrojnije vrste našem izletu su bile:
1. čvorak 881
2. obični galeb 186 i
3. patke gluvare 130.
ukupan br. viđenih vrsta je 40

Nakon boravka u prirodi, održana je kreativna radionica u Ekološkom centru Radulovački, gde su učesnici pravili slike ptica od materijala koji su sakupili u prirodi.

Inače, Evropski vikend posmatranja ptica postoji 20 godina i okuplja oko 40 zemalja i više od milion učesnika. Na više od 33.000 događaja zainteresovani mogu više da saznaju o čudesnoj seobi ptica na jug, kao i sa kakvim se to problemima ti migranti susreću. Cilj manifestacije jeste da ljudi nauče nešto više o pticama, njihovom životu, migraciji, potrebi zaštite njih i njihovih staništa. Pokret gorana u ovoj akciji učestvuje od 2005. godine kada je ona organizovana po prvi put u našoj zemlji.

1-DSC_0007

12. Novosadska jesen

nsjesen01

   Od 20. do 24. oktobra 2015. godine u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu održaćeVR_LOGO_IYS_SER_High_Res se 12. Novosadska jesen – ekološka, turistička, hortikulturna i edukativna manifestacija. Očekujemo veliki broj izlagača koji će doći iz cele Srbije da Novosađanima predstave svoje proizvode.

Ovogodišnja manifestacija će biti posvećena Zemljištu, s obzirom da su Ujedinjene Nacije ovu godinu proglasile Međunarodnom godinom zemljišta. U pripremi su predavanja i radionice na ovu temu za različite uzraste dece i mladih koje ćemo realizovati uz stručnu podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Cilj je podizanje svesti civilnog društva i donosioca odluka o osnovnim ulogama zemljišta za život ljudi, kao i razumevanje značaja zemljišta za bezbednost hrane, prilagođavanje i ublažavanje klimatskim promenama, osnovnim uslugama ekosistema, smanjenju siromaštva i održivog razvoja.

Manifestaciju tradicionalno podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad