eng

eng

eng


Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Author Archive

Pridružite nam se na Evropskom danu posmatranja ptica

Prvog vikenda u oktobru širom Evrope i Azije tradicionalno se organizuje Evropski vikend posmatranja ptica („Eurobirdwatch“- EBW), sa preko milion učesnik. Manifestacija se u Evropi prvi put održala 1993. godine, a u Srbiji prvi put je bio organizovan 2005. godine od strane Lige za ornitološku akciju, Društva za zaštitu ptica i proučavanje ptica Vojvodine i Pokreta gorana Novog Sada. Evropski vikend posmatranja ptica ove godine održava se u 38 država, a u Srbiji biće organizovan na više od 30 lokacija.

 

Jedan od izleta biće realizovan u Sremskim Karlovcima u Specijalnom rezervatu prirode „Kovljsko-petrovaradinski rit“ u organizaciji Pokreta gorana Novog Sad i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Izlet u Sremskim Karlovcima održaće se u subotu, 30. septembra 2017.godine u 7.30h sa mestom polaska ispred hotela „Dunav“. Izlet će trajati oko sat i po vremena, te je poželjno da učesnici izleta dođu u adekvatnoj obući i odeći i ponesu: vodu, sendvič, svesku, običnu olovku, dvogled ili fotoaparat (ako su u mogućnosti), kao i kabanicu ili kišobran u slučaju da pada kiša.

 

Broj učesnika  je ograničen, a zainteresovani se mogu prijaviti do 27.09.2017. godine.

Kontakt osoba: Magdalena Grahovac (060/036-1867 i 064/674-3069)

Sasvim prirodna subota u Futoškom parku

Drugo druženje Goroljuba održano je u subotu, 23.09.2017. u Futoškom parku.  Uz igru ZELENI BINGO upoznali smo živi svet Futoškog parka. Na kraju smo od sakupljenih biljaka u parku napravili velikog Goroljuba koji je na učenike ostavio najveći utisak.

Sasvim prirodna subota

Saznajte ko su gorani i postanite deo velike goranske priče koja nudi niz mogućnosti i aktivnosti kojom svaki pojedinac može doprineti očuvanju naše planete Zemlje.

                                            Pokret gorana Novog Sada upisuje najmlađih članova.
                                       Uključite se u naš novi program Sasvim prirodna subota!

Pokret gorana Novog Sada lansira seriju neobičnih ekoloških radionica za male pustolove i njihove roditelje. Rezervišite subotu prepodne za avanturističku ekologiju i istražite sa nama gradsku džunglu Novog Sada i okoline.

Omogućite svojim radoznalim mališanima da dožive sve boje Fruške gore, istraže obalu Dunava, čuju brgljeza u Kameničkom , pronađu omiljeno stablo u Dunavskom ili iščitaju dnevnik jedne bubamare u Futoškom parku…
Otkrićemo zajedno postoji li ptičje mleko, hotel za insekte i doktor za biljke… Oprobaćemo se u baštovanstvu , gurmanluku i praviti čajanku. Slavićemo Zelendan i mnogo ćemo se smejati, družiti i uživati!

Počinjemo 16. septembra 2017. u 10 časova na prvom spratu SPENSa, a svake sledeće subote, po dogovoru, na različitim zelenim lokacijama našeg grada.

Dobro došli su mališani uzrasta od 6 do 10 godina i njihovi roditelji, zaljubljenici u prirodu, ali i svi oni koji to tek treba da postanu.

Autori i realizatori radionica su članovi našeg tima za ekološku edukaciju dece i mladih Ljiljana Jovanović, Nina Dimitrijević i Tamara Gavrilović.

Prijave na telefon: 060/0523-865 (Tamara)

Otvoren poziv na obuku „Sam svoj solarni majstor – Solarna akademija“

Pokret gorana Novog Sada zajedno sa Pokretom gorana Vojvodine nakon više realizovanih kampova i obuka o sklapanju mini solarne elektrane ovog septembra organizuje obuku „Sam svoj solarni majstor – Solarna akademija“.

 

Pozivamo mlade, uzrasta od 18 do 30 godina, da se prijave na obuku „Sam svoj solarni majstor – Solarna akademija“ u organizaciji Pokreta gorana. Obuka će se održati u „Ekološkom centru Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, 23-24. septembra 2017. godine. Obuku su podržali Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i kroz CSOnnect program podrške civilnom društvu, koji sprovodi REC uz finansijsku podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Idealna prilika za sve mlade koji imaju želju da sačuvaju životnu sredinu i da steknu nova saznanja kako se štedi i proizvodi električna energija, ali i da steknu praktične veštine potrebne za samostalnu izradi i primenu obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarnu energiju. Polaznici će imati priliku da nauče kako samostalno da naprave helio elektranu snage 200w, što je dovoljno za napajanje, punjača za mobilne uređaj kao i rasvete u manjem stambenom objektu.

 

Poziv je otvoren za sve mlade sa teritorije Vojvodine, uzrasta od 18 do 30 godina. Učešće na obuci je besplatno (podrazumeva prisustvo tokom oba dana i uključuje troškove smeštaja u „Ekološkom centru Radulovački“, ishrane, sva predavanja i materijal za rad), dok učesnici snose troškove dolaska i odlaska sa obuke. Broj učesnika je ograničen.
Prijave su otvorene do 18. septembra 2017. godine, do 16 časova. Prijava se može poslati na office@pokretgorana.org.rs sa naznakom: Prijava za „Sam svoj solarni majstor- Solarna akademija“.
Prijavni formular je dostupan na sajtu Pokreta gorana Novog Sada i Pokreta gorana Vojvodine.
Za sve informacije obratite se kancelariji Pokreta gorana na e-mail office@pokretgorana.org.rs ili youth@pgv.org.rs

Jesenje Cvetne manifestacije

CVETNE PIJACE

Sve kraći dani i duže noći signal su da nam jesen kuca na vrata sa svim svojim čarima. Sa prvim jesenjim danima stižu nam i raskošni cvetovi hrizantema i viola, kao i razni jesenji plodovi. Pokret gorana Novog Sada tradicionalno po četrnaesti put, u ovo doba godine priprema Cvetne pijace sa ciljem da svi naši sugrađani i posetioci Novog Sada na jednom mestu pronađu sve što im je potrebno za uređenje njihovih vrtova, balkona i domova.

Planirani termini održavanja „Cvetnih pijaca” za jesen 2017. godine su:
I „Cvetna pijaca“ – 15 – 16.09.2017.
II „Cvetna pijaca“ – 22 – 23.09.2017.
III „Cvetna pijaca“ – 29 – 30.09.2017.
IV „Cvetna pijaca“ – 06 – 07.10.2017.
V „Cvetna pijaca“ – 13 – 14.10.2017.

 

 

14. „NOVOSADKA JESEN – JESEN BOTANIKE“

Pokret gorana Novog Sada od 24. do 28. oktobra 2017. godine organizuje 14. ekološku manifestaciju „Novosadska jesen“ na prvom spratu SPC „Vojvodina“. Program manifestacije „Novosadska jesen“ je  ispunjen izložbama cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, meda i zdravstveno–bezbedne hrane, rukotvorinama starih i umetničkih zanata, kao i stručnim predavanjima i pratećim programima za građane svih uzrasta.

Manifestacija ima brojne sadržaje koji promovišu zaštitu prirode i očuvanje životne sredine. „Novosadska jesen“ je prilika svim građanima koji posete ovu priredbu da se informišu o novim dostignućima iz ovih oblasti. Tema ovogodišnje manifestacije je posvećena očuvanju i promociji herbara Andreasa Volnija.

Manifestacija ima i veliki turističko – privredni značaj za Novi Sad, jer se na njoj svake godine predstavi više od 230 najznačajnijih izlagača iz oblasti hortikulture, pčelarstva, organske poljoprivrede i starih zanata, a ujedno je u toku pet dana trajanja poseti oko 70.000 posetilaca.

Manifestaciju podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradske uprava za privredu.

 

Informacije se mogu dobiti na 021/451-788 ili nam pišite na mail: manifestacije@pokretgorana.org.rs

 

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad