eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Author Archive

5. decembar – Međunarodni dan volontera!

Do pre 27 godina, 5. decembar je bio datum kao i svaki drugi, ali praznično raspoloženje je doprinelo da čelnici Ujedinjenih nacija, 1985. godine donesu odluku o tome da se na poseban način, u ime stanovnika sveta, zahvale jednoj veoma posebnoj grupi ljudi. Ljudima koji svoje ljudske vrednosti stavljaju daleko ispred lične koristi i koji svakodnevno svoje vreme, veštine i saosećanje stavljaju na raspolaganje onima kojima je to najviše potrebno.

Volonterski pokreti su u evropskoj kulturi duboko ukorenjeni, a dobrovoljni rad u cilju pomaganja bližnjem svom je jedan od osnovnih motiva ljudskosti.

Volonteri nisu jeftina radna snaga, volonteri nisu način da se na „sivo“ zapošljava rodbina ili prijatelji, niti su metod utaje poreza. Volonterski rad, kao dobrovoljni rad na ostvarenju ličnih ideala i promociji vrednosti, u korist zajednice, je nešto što ceo svet prepoznaje i vrednuje!

Rad Pokreta gorana je već 52 godine zasnovan na volonterskom radu i brojnih stručnjaka – inženjera, profesora, nastavnika, pedagoga, ekologa, novinara i brojnih mladih – studenata, srednjoškolaca i učenika osnovnih škola. Volonteri nisu samo ispomoć pri realizaciji nekih aktivnosti, niti isklučivo predmet rada.

Volonteri su dugi niz godina nosioci brojnih naših aktivnosti, kao i društvenih promena. Nesebično ulažu svoj rad u vrednosti u koje veruju i naša organizacija im pomaže u ličnom i profesionalnom razvoju. Bez vrednosti, rada i energije volontera, naša organizacija i naši programi, kao i programi brojnih drugih organizacija bi bili samo ime.

Volonteri stari i mladi, volonteri sa „Goranskih eko kampova“, volonteri „Novosadskog proleća“ i „Novosadske jeseni“, „Zelenog telefona“, „Jelki sa busenom“, „Male škole aranžiranja cveća“, volonteri „Goranskog četvrtka“, „Solarne akademije“, volonteri Kentaura i volonteri na akcijama „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ i „Očistimo Srbiju“  HVALA VAM!


Srećan vam 5. decembar, međunarodni dan volontera!

Pokret gorana Novog Sada

Prijavite se za jesenju Malu školu aranžiranja cveća!

Kao i do sada, „Mala škola aranžiranja cveća“ je tradicionalni deo jesenjeg bloka programa Pokreta gorana Novog Sada i zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da nas je Grad Novi Sad, preko  Gradske uprave za zaštitu životne sredine i ove godine podržao našu akciju. 

„Mala škola aranžiranja cveća“ je program edukacije učenika šestog razreda, koji će tokom tri dvočasovne radionice imati prilike da se upoznaju sa istorijom umetnosti aranžitanja, različitim stilovima i elementima aranžmana, čuvanju i sušenju biljnog materijala i priboru za rad, ali je obavezan deo radionica i praktičan rad, u okviru kog će ekipe samostalno primeniti stečeno znanje u izradi stonih i zidnih aranžmana, buketa, venčića i novogodišnjih dekoracija.

Radionice će voditi Jasna Atanacković, dr Agnes Potkonjak, Olgica Marinčić i Ivana Jeftić, sa saradnicima Pokreta gorana, a održaće se u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode tokom tri subotnja termina, od 10 do 12 časova:

      • 24. novembra
      • 1. decembra
      • 8. decembra 

Iz svake škole, sa teritorije Grada Novog Sada, može da se prijavi tim od troje učenika, koji će, u pratnji nastavnika, učestvovati u programu.

Nakon realizacije „Male škole aranžiranja cveća“, učenici će imati priliku da svoju kreativnost i stečene veštine primene na Takmičenju u kićenju jelki sa busenom, koje će se održati 17. decembra 2012. Nakon proglašenja pobednika i dodele nagrada, okićene jelke će biti darovane školama – učesnicama.

Još jedna „Novosadska jesen“ je iza nas

Zajedno sa našim posetiocima, izlagačima i saradnicima, 9. „NOVOSADSKA JESEN“ je uspešno realizovana. Kao i do sada, u trećoj nedelji oktobra, ovaj put od 23. do 27., tradicionalna jesenja izložba koja okuplja proizvođače i uvoznike cveća, sadnica lišćara, četinara i ukrasnog šiblja, kao i semenske robe, zaštitnih sredstava, plastenika, zalivnih sistema, ali i izlagače rukotvorina starih zanata i zdravsteno bezbedne hrane i pčelarskih proizvoda. 

210 izlagača je na preko 3.ooo m² predstavilo svoje proizvode u kojima je veliki broj posetilaca imao prilike da uživa.

Ovogodišnja jesen je nosila naslov „Klimatske promene“ i tome je bio prilagođen i stručni edukativni program koji je u okviru manifestacije bio realizovan.

U realizaciji manifestacije, Pokretu gorana Novog Sada su pružili podršku Grаd Novi Sаd – Grаdskа uprаvа zа zаštitu životne sredine, i Grаd Novi Sаd – Grаdskа uprаvа zа privredu, a uvek dobrodošlu medijsku podršku su pružili Rаdio-televizijа Vojvodine, Rаdio 021 i EKOlist.

U sklopu manifestacije je održano 11 radionica za mlade od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta na teme starih zanata, preživljavanja u prirodi, botaniziranja, upotrebe i izrade solarnih panela i dr.

„Centar za foto talente“ je manifestaciju uveličao svojom izložbom „Eko-foto 2012.“ koja je bila postavljena u galeriji „Macut“.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad