eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Objavljeno

Medjunarodna manifestacija Evropski dani Sunca u Novom Sadu

 

Pokret gorаnа Novog Sаdа se pridružuje obeležаvаnju međunаrodne mаnifestаcije Evropski  dаni Suncа kаo pаrtneri Orgаnizаcije „Centаr zа energetsku efikаsnost i primenjenu ekologiju“. Obeležаvаnje mаnifestаcije će se održаti 11. mаjа u periodu 11-14 čаsovа nа plаtou ispred SPC „Vojvodinа“. Obeležаvаnju se pored Novog Sаdа pridružilo još 10 grаdovа u Srbiji.

Aktivisti Pokretа gorаnа Novog Sаdа će sugrаđаnimа deliti pаpirne kаčkete sа logom Evropski dаni Suncа i informisаće ih  o prednostimа korišćenjа solаrne energije. Nа nаšem štаndu srednjoškolci i studenti moći će dа se informišu o detаljimа kаmpа Solаrnа energijа koji će se održаti u аvgustu u Ekološkom centru „Rаdulovаčki“, u Sremskim Kаrlovcimа. Posetioci mаnifestаcije će tаkođe moći dа vide nа delu kаko rаdi solаrni pаnel koji će predstаvljаti prošlogodišnji polаznici kаmpа Solаrnа аkаdemijа.

Mаnifestаcijа Evropski dаni Suncа je prvi put orgаnizovаnа 2002. godine u Austriji а od 2008. godine podržаnа je od strаne Evropske Unije.

Posetioci mаnifestаcije Evropski dаni Suncа će moći dа prošetаju kroz „Cvetnu pijаcu“,  koju ćemo orgаnizovаti u petаk i subotu, 10. i 11. mаjа 2013. godine kаo i uvek – nа plаtou ispred SPC „Vojvodinа“. Izložbа će biti otvorenа zа posetioce u petаk i subotu od 8 do 20 čаsovа, а ulаz je slobodаn.

Pokret gorana na manifestaciji „Noć biologije“

Trećа po redu „Noć biologije“ održаnа je 19. аprilа od 16 do 24 čаsа, nа Depаrtmаnu zа biologiju i ekologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sаdu. Posetioci su imali priliku da posete više od 60 interaktivnih radionica, među kojima im se predstavio i Pokret gorana Novog Sada u Staklari 2. Naši aktivisti su predstavili 4 kampa koje planiramo za leto 2013. godine:

~ Stopama prvih botaničara (KAMP SEMINAR) u Sremskim Krlovcima, 26.jula-2.avgusta /za srednjoškolce/

~ Sačuvajmo rit (ISTRAŽIVAČKI KAMP) u Koviljsko-petrovaradinskom ritu, 4-11. avgusta  /za srednjoškolce i studente/

~ Solarna akademija (VOLONTERSKI RADNI KAMP) u Sremskim Krlovcima i Koviljsko-petrovaradinskom ritu, 5-12.avgusta / za srednjoškolce i studente /

~ Preživljavanje (OMLADINSKI KAMP) u Koviljsko-petrovaradinskom ritu, 18-25.avgusta /za srednjoškolce/

Procitajte celu vest »

Održan turnir u društvenim igrama

Podmladak Pokreta gorana Kentaur, u okviru projekta ZAGREVANJE, a uz podršku „Vlade i Ana Divac fondacije“ kroz kampanju Stvarno važno, koja za cilj ima promovisanje pozitovnih životnih vrednosti, realizovao je Turnir u društvenim igrama.

U prijatnoj atmosferi zimske bašte Radio Cafe-a učesnici su imali priliku da se druže i zabave, uz njima najdraže društvene igre, i nauče neke nove, ali i da osvoje vredne nagrade. Pobednike je proglasio volonterski tim sudija koji je nadgledao čitavo takmičenje.

Netakmičaske igre su bile RizikoMonopolBang! i jamb, dok su u takmičarskim igrama pobedili:

Potapanje brodova:                                Milan 

Uno:                                                          Jelena             i         Alen

Tablić:                                                       Vukašin

Remi:                                                         Dimitrije

 

Kako su snage u igri Čoveče, ne ljuti se! bile ujednačene, svim učesnicima (u proseku 7 godina) podelili smo ravnopravne nagrade. Malu prednost imala je Danica, koja je sa svojih 6 godina  bila i naš najmlađi učesnik, dok je gospodin Ljubomir sa 66 godina bio najstariji.

Poučeni dobrim iskustvima i pozitivnim utiscima učesnika, odlučili smo da ovakva druženja organizujemo i ubuduće.

 

5. decembar – Međunarodni dan volontera!

Do pre 27 godina, 5. decembar je bio datum kao i svaki drugi, ali praznično raspoloženje je doprinelo da čelnici Ujedinjenih nacija, 1985. godine donesu odluku o tome da se na poseban način, u ime stanovnika sveta, zahvale jednoj veoma posebnoj grupi ljudi. Ljudima koji svoje ljudske vrednosti stavljaju daleko ispred lične koristi i koji svakodnevno svoje vreme, veštine i saosećanje stavljaju na raspolaganje onima kojima je to najviše potrebno.

Volonterski pokreti su u evropskoj kulturi duboko ukorenjeni, a dobrovoljni rad u cilju pomaganja bližnjem svom je jedan od osnovnih motiva ljudskosti.

Volonteri nisu jeftina radna snaga, volonteri nisu način da se na „sivo“ zapošljava rodbina ili prijatelji, niti su metod utaje poreza. Volonterski rad, kao dobrovoljni rad na ostvarenju ličnih ideala i promociji vrednosti, u korist zajednice, je nešto što ceo svet prepoznaje i vrednuje!

Rad Pokreta gorana je već 52 godine zasnovan na volonterskom radu i brojnih stručnjaka – inženjera, profesora, nastavnika, pedagoga, ekologa, novinara i brojnih mladih – studenata, srednjoškolaca i učenika osnovnih škola. Volonteri nisu samo ispomoć pri realizaciji nekih aktivnosti, niti isklučivo predmet rada.

Volonteri su dugi niz godina nosioci brojnih naših aktivnosti, kao i društvenih promena. Nesebično ulažu svoj rad u vrednosti u koje veruju i naša organizacija im pomaže u ličnom i profesionalnom razvoju. Bez vrednosti, rada i energije volontera, naša organizacija i naši programi, kao i programi brojnih drugih organizacija bi bili samo ime.

Volonteri stari i mladi, volonteri sa „Goranskih eko kampova“, volonteri „Novosadskog proleća“ i „Novosadske jeseni“, „Zelenog telefona“, „Jelki sa busenom“, „Male škole aranžiranja cveća“, volonteri „Goranskog četvrtka“, „Solarne akademije“, volonteri Kentaura i volonteri na akcijama „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ i „Očistimo Srbiju“  HVALA VAM!


Srećan vam 5. decembar, međunarodni dan volontera!

Pokret gorana Novog Sada

APROSLOV – Agencija za PROnalaženje SLObodnog Vremena

 

APROSLOVAgencija za PROnalaženje SLObodnog Vremena je projekat Pokreta gorana Novog Sada koji realizuje Goranski centar za nauku i volonterizam (KENTAUR). Realizuje se uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu.

Kentaur je započeo sa radom početkom 2011. godine, a proizašao je iz potreba mladih da sebi i svojim vršnjacima omoguće mesto za druženje, učenje i lično i profesionalno usavršavanje.

Procitajte celu vest »

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad