eng

eng

eng


Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Objavljeno

Pridružite nam se na Evropskom danu posmatranja ptica

Prvog vikenda u oktobru širom Evrope i Azije tradicionalno se organizuje Evropski vikend posmatranja ptica („Eurobirdwatch“- EBW), sa preko milion učesnik. Manifestacija se u Evropi prvi put održala 1993. godine, a u Srbiji prvi put je bio organizovan 2005. godine od strane Lige za ornitološku akciju, Društva za zaštitu ptica i proučavanje ptica Vojvodine i Pokreta gorana Novog Sada. Evropski vikend posmatranja ptica ove godine održava se u 38 država, a u Srbiji biće organizovan na više od 30 lokacija.

 

Jedan od izleta biće realizovan u Sremskim Karlovcima u Specijalnom rezervatu prirode „Kovljsko-petrovaradinski rit“ u organizaciji Pokreta gorana Novog Sad i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Izlet u Sremskim Karlovcima održaće se u subotu, 30. septembra 2017.godine u 7.30h sa mestom polaska ispred hotela „Dunav“. Izlet će trajati oko sat i po vremena, te je poželjno da učesnici izleta dođu u adekvatnoj obući i odeći i ponesu: vodu, sendvič, svesku, običnu olovku, dvogled ili fotoaparat (ako su u mogućnosti), kao i kabanicu ili kišobran u slučaju da pada kiša.

 

Broj učesnika  je ograničen, a zainteresovani se mogu prijaviti do 27.09.2017. godine.

Kontakt osoba: Magdalena Grahovac (060/036-1867 i 064/674-3069)

Sasvim prirodna subota u Futoškom parku

Drugo druženje Goroljuba održano je u subotu, 23.09.2017. u Futoškom parku.  Uz igru ZELENI BINGO upoznali smo živi svet Futoškog parka. Na kraju smo od sakupljenih biljaka u parku napravili velikog Goroljuba koji je na učenike ostavio najveći utisak.

Sasvim prirodna subota

Saznajte ko su gorani i postanite deo velike goranske priče koja nudi niz mogućnosti i aktivnosti kojom svaki pojedinac može doprineti očuvanju naše planete Zemlje.

                                            Pokret gorana Novog Sada upisuje najmlađih članova.
                                       Uključite se u naš novi program Sasvim prirodna subota!

Pokret gorana Novog Sada lansira seriju neobičnih ekoloških radionica za male pustolove i njihove roditelje. Rezervišite subotu prepodne za avanturističku ekologiju i istražite sa nama gradsku džunglu Novog Sada i okoline.

Omogućite svojim radoznalim mališanima da dožive sve boje Fruške gore, istraže obalu Dunava, čuju brgljeza u Kameničkom , pronađu omiljeno stablo u Dunavskom ili iščitaju dnevnik jedne bubamare u Futoškom parku…
Otkrićemo zajedno postoji li ptičje mleko, hotel za insekte i doktor za biljke… Oprobaćemo se u baštovanstvu , gurmanluku i praviti čajanku. Slavićemo Zelendan i mnogo ćemo se smejati, družiti i uživati!

Počinjemo 16. septembra 2017. u 10 časova na prvom spratu SPENSa, a svake sledeće subote, po dogovoru, na različitim zelenim lokacijama našeg grada.

Dobro došli su mališani uzrasta od 6 do 10 godina i njihovi roditelji, zaljubljenici u prirodu, ali i svi oni koji to tek treba da postanu.

Autori i realizatori radionica su članovi našeg tima za ekološku edukaciju dece i mladih Ljiljana Jovanović, Nina Dimitrijević i Tamara Gavrilović.

Prijave na telefon: 060/0523-865 (Tamara)

Otvoren poziv za edukativni program za mlade „Stopama prvih botaničara“

Pozivamo mlade da se prijave na edukativno-istraživački program „Stopama prvih botaničara“ u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. Program se sastoji iz vikend obuke u „Ekološkom centru Radulovački“ u Sremskim Karlovcima od 9 do 10. septembra 2017. godine.

Cilj projekta je da omogući mladima da steknu kompetencije na polju botanike, kroz neformalno obrazovanje, koja je preduslov za proučavanje i aktivnu zaštitu biodiverziteta, te takođe služi i kao alat za edukacijy mladih za samostalan naučni i terenski rad u pomenutom polju. Unapređenjem znanja, veština i vrednosti mladih tokom realizacije programa, polaznici će biti podstaknuti i osnaženi za dalju promociju nauke. Na programu grupa od 20 mladih uzrasta 15-20 godina, će proći kroz faze botaniziranja, terenskog rada, prikupljanja, determinacije i preparacije biljnog materijala, osnova ekologije i zaštite biodiverziteta, procesa digitalizacije centurije Volnijevog herbara, pod stručnim mentorstvom iskusnih terenskih biologa i osoba koji su prethodnih godina vodili omladinske edukativne kampove i seminare. Najveći deo programa učesnici će se provesti u prirodi, radeći na terenu, u lokalitetima Fruške gore i Koviljsko-petrovaradinskog rita.

Poziv je otvoren za sve mlade sa teritorije Vojvodine, uzrasta 15-20 godina. Smeštaj, ishrana, predavanja i materijal za rad su obezbeđeni od strane organizatora i donatora dok učesnici pokrivaju troškove dolaska i odlaska sa Seminara.
Prijave su otvorene do 3. septembra 2017. godine, do 16 časova. Prijava se može poslati na office@pokretgorana.org.rs sa naznakom: Prijava za seminar „Stopama prvih botaničara”. Za maloletne osobe potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja koji možete preuzeti ovde.

Ovaj edukativno-istraživački program se održava svakog leta od 2011. godine i podržan je ove godine od strane Gradske uprave za sport i omladinu.
Za sve informacije obratite se kancelariji Pokreta gorana na brojeve telefona: 021/451-788 i 021/881-027 ili na e-mail: office@pokretgorana.org.rs

Novosadsko Proleće – program

(Klik za veću sliku)

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad