eng

eng

eng


Novosadska Jesen
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Objavljeno

PROGRAM NOVOSADSKOG PROLEĆA

za sajt

26. “Новосадско пролеће”

 

 

Oд 15. до 19. марта ове године, одржаће се 26. “Новосадско пролеће” – једна од највећих еколошких, привредних и туристичких манифестација у нашој земљи, коју организује еколошка организација Покрет горана Новог Сада.

Овогодишња манифестација ће имати три изложбенe целинe са скоро 230 излагача на више од 2.500 м2:

  1. изложбу цвећа, садница и опреме за хортикултуру,
  2. изложбу меда и здравствено-безбедне хране,
  3. изложбу сувенира и производа старих и уметничких заната.

novosadsko-proleceНовосадско пролеће“ се организује по 26. пут, на првом спрату СПЦ “Војводина”, а овако дугу традицију дугујемо пре свега одличној сарадњи са једне стране са више од 230 излагача на манифестацији – највећим произвођачима и увозницима цвећа, садница лишћара, четинара и украсног шибља, као и семенске робе, заштитних средстава и пратеће опреме за уређење вртова и ентеријера, као и произвођачима меда и здравствено-безбедне хране и рукотворина старих заната. Улаз на манифестацију је слободан и има и продајни и изложбени каратер.

Током манифестације ће сви заинтересовани моћи да се упознају са актуелним темама кроз стручне трибине и предавања еминентних стручњака о главној теми манифестације која је сваке године различита. Управо ова различитост омогућава широј јавности да се информише о актуелним темама из области заштите животне средине, хортикултуре, пчеларства, пејзажне архитектуре, екотуризма и о другим значајним темама.

Све додатне информације можете добити на manifestacije@pokretgorana.org.rs

Uspešno završeno 25. „Novosadsko proleće“

Tradicionalna ekološka i turistička manifestacija „Novosadsko proleće“ je završena u subotu, 21. marta 2015. godine i po mišljenju organizatora i posetilaca izložbe, ovo je bila jedna od najposećenijih manifestacija do sada. Na izložbama je nastupilo 220 izlagača sa područja cele Srbije. Održana su tri stručna predavanja i osam ekoloških radionica, jedna dečija predstava i četiri muzička nastupa.

8109

8708

 

 

 

8311-PPredavanja su držali stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – dr Ksenije Hiel i Aleksandar Kurjakov, MSc, sa Biološkog fakulteta u Beogradu – prof. dr Slobodan Jovanović, PMF – Departmana za biologiju i ekologiju – Milica Rat, MSc i mol.biolog Jovana Plavša, nastavnice iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada Nada Purtić i Ljiljana Jovanović  i Ljiljana Rackov iz Udruženja homeopata Hahnemann.

Procitajte celu vest »

Radionicama „Zeleni gradovi“ prisustvovali su predškolci iz tri novosadska vrtića „Dunavski cvet“, „Suncokret“ i „Каlimerо“ iz PU „Radosno detinjstvo“, a radionicu je vodila Ljiljana Jovanović iz Pokreta gorana Novog Sada.

Na radionicama iz oblasti Urbane ekologije učestvovali su učenici starijih razreda OŠ „Petefi Šandor“, OŠ „Dušan Radović“, OŠ „Jovan Jovanovič Zmaj“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“, a predavači su bili asistenti sa PMF – Departmana za biologiju i ekologiju – Boris Radak (lišajevi), Miloš Ilić (mahovine), Aleksandar Bajić (ribe) i Tamara Jurca (vodeni ekosistemi).

 

 

 

 

Uskoro počinje 25. „Novosadsko proleće“

logo-ns-prolece

U utorak, 17. marta 2015., biće otvorena 25. po redu tradicionalna ekološka i hortikulturna manifestacija „Novosadsko proleće“. Na prvom spratu Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ predstaviće se više od 220 izlagača iz cele Srbije, smeštenih u okviru tri izložbene celine:

– izložbe cveća, sadnice i opreme za hortikulturu

– izložbe meda i zdravstveno-bezbedne hrane

– izložbe starih i umetničkih zanata.

Manifestacija će biti otvorena do subote, 21. marta 2015.

Program Novosadskog proleća:

Procitajte celu vest »

Програм

 

Уторак, 17. март

 

11.00   Свечано отварање 25. „НОВОСАДСКОГ ПРОЛЕЋА“  /БИНА/

Oтварање изложби:

  1. изложбе цвећа, садница и опреме за хортикултуру
  2. изложбе меда и здравствено-безбедне хране
  3. изложбе сувенира и производа старих и уметничких заната

–  Најлепше еколошке поруке ученика новосадских основних школа

–  Наступ ученика Средње музичке школе „Исидор Бајић“ Нови Сад

 

11.55  Стручна тема „Зелене површине у градовима“    /АМФИТЕАТАР/

–  Представљање Стратегије развоја система зелених простора Новог Сада – др Ксенија Хил и Александар Курјаков, МСц, Пољопривредни факултет Нови Сад и Град Нови Сад

Град као еколошки систем са посебним освртом на биљни свет урбаних биотопа на примеру Града Београда – проф. др Слободан Јовановић, Биолошки факултет Београд

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА – радионица о лишајевима за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа „Вилински плес“– Латица Цветић и виле /БИНА/

 

 

Среда, 18. март

 

 

11.00  ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

17.00 УРБАНА ЕКОЛОГИЈА – радионица о маховинама за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа Центар Кубанских плесова „Emigrantes“– /БИНА/

 

 

Четвртак, 19. март

 

11.00  ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

11.00   Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ /АМФИТЕАТАР/

Округли сто: „Нове могућности у еколошком васпитању и образовању“  у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и Покрета горана Војводине

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА – радионица о рибама за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.30   Сцена Новосадског пролећа –  Женска певачка група „Билбил“  /БИНА/

 

 

 

Петак, 20. март

 

11.00   ЗЕЛЕНИ ГРАД – радионица за предшколце ПУ „Радосно детињство“, /БИНА/

 

17.00   УРБАНА ЕКОЛОГИЈА – радионица о воденим екосистемима за ученике новосадских основних школа /БИНА/

 

18.00  Предавање „Хомеопатија за душу“ – Љиљана Рацков, Удружење за класичну хомеопатију „Hahnemann“

 

18.30    Сцена Новосадског пролећа AKУД „Соњa Maринковић“ –   /БИНА/

 

 

Субота, 21. март

 

10.00   Радионица за најмлађе „Цвет за комшију и лепши Нови Сад“ /БИНА/

 

11.00   Представа за децу „На тајном задатку“ Креативни студио „Чаролија“ у организацији Радија 021 /БИНА/

 

15.00   Затварање манифестације

 

 

Uspešno završeno 24. „Novosadsko proleće“

3203Od 18. do 22. marta ove godine, održalo se 24. NOVOSADSKO PROLEĆE – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju je organizovao Pokret gorana Novog Sada, a podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

24. „Novosadsko proleće“ je  imalo 3 izložbene celine:

1.            izložba cveća i sadnica /87 izlagača/

2.            izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane /44 izlagača/

3.            izložba starih i umetničkih zanata /92 izlagača/

Procitajte celu vest »

Organizovana su tri stručna skupa na teme iz oblasti zaštite životne sredine koje su pokušale da daju odgovor na pitanje temu „Ima li prostora za nove zelene površine?“. Nakon samog Svečanog otvaranja manifestacije u utorak 18. marta simboličnim početkom u 5 do 12 je predstavljena „Strategija razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“, koja će biti prvi strateški dokument ovakvog tipa u Srbiji.

Održano je osam ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih, a održao je i veliko takmičenje u aranžiranju cveća u kome su učestvovale tročlane ekipe iz 23 novosadske osnovne škole i 19 ekipa iz deset srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, između ostalog na ekološke predstave učenika osnovnih škola na temu „Kako deca mogu spasiti planetu?“.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su to bili Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata sa Poljoprivrednog fakulteta i Novosadski humanitarni centar.

Manifestacija “Novosadsko proleće” je dala doprinos razvijanju ekološke svesti i kao i praktične savete u vezi nege i uzgoja cveća i sadnica. Procena je da je ovogodišnja manifestacija bila posećenija nego ikad od svog početka organizovanja i d aje broj posetilaca premašio 75.000. Predstavilo se 232 izlagača iz svih izložbenih celina i po rezultatima ankete koja je rađena na samoj manifestaciji oko 90 % posetilaca je u potpunosti zadovoljno svim programskim sadržajim,a kao i organizacijom same manifestacije.

3103

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad