eng

eng

eng


Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Objavljeno

Uspešno završeno 24. „Novosadsko proleće“

3203Od 18. do 22. marta ove godine, održalo se 24. NOVOSADSKO PROLEĆE – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju je organizovao Pokret gorana Novog Sada, a podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

24. „Novosadsko proleće“ je  imalo 3 izložbene celine:

1.            izložba cveća i sadnica /87 izlagača/

2.            izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane /44 izlagača/

3.            izložba starih i umetničkih zanata /92 izlagača/

Procitajte celu vest »

Organizovana su tri stručna skupa na teme iz oblasti zaštite životne sredine koje su pokušale da daju odgovor na pitanje temu „Ima li prostora za nove zelene površine?“. Nakon samog Svečanog otvaranja manifestacije u utorak 18. marta simboličnim početkom u 5 do 12 je predstavljena „Strategija razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“, koja će biti prvi strateški dokument ovakvog tipa u Srbiji.

Održano je osam ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih, a održao je i veliko takmičenje u aranžiranju cveća u kome su učestvovale tročlane ekipe iz 23 novosadske osnovne škole i 19 ekipa iz deset srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, između ostalog na ekološke predstave učenika osnovnih škola na temu „Kako deca mogu spasiti planetu?“.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su to bili Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata sa Poljoprivrednog fakulteta i Novosadski humanitarni centar.

Manifestacija “Novosadsko proleće” je dala doprinos razvijanju ekološke svesti i kao i praktične savete u vezi nege i uzgoja cveća i sadnica. Procena je da je ovogodišnja manifestacija bila posećenija nego ikad od svog početka organizovanja i d aje broj posetilaca premašio 75.000. Predstavilo se 232 izlagača iz svih izložbenih celina i po rezultatima ankete koja je rađena na samoj manifestaciji oko 90 % posetilaca je u potpunosti zadovoljno svim programskim sadržajim,a kao i organizacijom same manifestacije.

3103

U mesecu proleća – 24. „Novosadsko proleće“

Pokret gorana Novog Sada  od 18. do 22. marta ove godine realizuje 24. „NOVOSADSKO PROLEĆE“ – jednu od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji.  Manifestaciju  podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

24. „Novosadsko proleće“ će imati 3 izložbene celine:
1. izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
2. izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane
3. izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata

Prijave za manifestaciju su trajale do 20. februara 2014. godine, a na tri izložbene celine ima ukupno 215 izlagača.

Manifestacija ove godine daje odgovor na veoma aktuelno ekološko pitanje: „Ima li prostora za nove zelene površine?“. Nakon samog Svečanog otvaranja  18. marta u 11h, program započinjemo predstavljanjem „Strategije razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“ (amfiteatar, početak u 11.55h). Ostatak program možete videti u prilogu.

„Novosadsko proleće“ se organizuje po 24. put, a ovako dugu tradiciju dugujemo pre svega odličnoj saradnji sa jedne strane sa više od 200 izlagača na manifestaciji – najvećim proizvođačima i uvoznicima cveća, sadnica lišćara, četinara i ukrasnog šiblja, kao i semenske robe, zaštitnih sredstava i prateće opreme za uređenje vrtova i enterijera, kao i proizvođačima meda i zdravstveno bezbedne hrane i rukotvorina starih zanata, a sa druge strane sa Gradom Novim Sadom – Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Gradskom upravom za privredu, koje od samog početka podržavaju manifestaciju kao jedinstven koncept koji ima za cilj podizanje ekološke svesti građana/ki Novog Sada.

Posebnu zahvalnost dugujemo medijima koji redovno najavljuju i svakodnevno prate sva događanja na manifestaciji.
Najveća zasluga za to što je „Novosadsko proleće“ postalo omiljena manifestacija Novosađana/ki sa velikim turističkim i privrednim značajem za Novi Sad, sa više od 70 hiljada zadovoljnih posetilaca tokom pet dana trajanja manifestacije, pripada svakako pozitivnoj energiji koja se razmenjuje između organizatora, donatora, medija, izlagača i samih posetilaca koji redovno dolaze svake godine da uživaju u predivnom izložbenom prostoru, kupe cveće i druge proizvode, učestvuju u kreativnim i ekološkim radionicama ili ekološkim predstavama za decu i mlade, informišu se o aktuelnim ekološkim temama na predavanjima i stučnim tribinama ili uživaju u kulturno-umetničkom programu i lepoti cvetnih aranžmana tokom takmičenja u aranžiranju cveća.

Svojom funkcionalnošću, SPC „Vojvodina“ se dokazao kao zanimljiv prostor za održavanje ovakve manifestacije, a veliki broj sala i tehnička opremljenost, garantuju predstavljanje po najvišim standardima.

 

1

program 2014 -2

3

4

5

 

6

7

 

У припреми је 24. „НС пролеће“ од 18. до 22.марта 2014.године

 

ns prolece(1)    Препоручујемо вам да и ове године посетите једну од најлеших манифестација која се одржава у Новом Саду – Новосадско пролеће.*

   Ове године манифестација „Новосадско пролеће“ ће се одржати традиционално по 24. пут, у периоду од 18. до 22. марта у Спортском и пословном центру „Војводина“ у Новом Саду.

Овако дугу традицију дугујемо пре свега одличној сарадњи са једне стране са више од 250 излагача на манифестацији – највећим произвођачима и увозницима цвећа, садница лишћара, четинара и украсног шибља, као и семенске робе, заштитних средстава и пратеће опреме за уређење вртова и ентеријера, као и произвођачима меда и здравствено безбедне хране и рукотворина старих заната, а са друге стране са Градом Новим Садом  – Градском управом  за заштиту животне средине и Градском управом за привреду, које од самог почетка подржавају манифестацију као јединствен концепт који има за циљ подизање еколошке свести грађана/ки Новог Сада. Посебну захвалност дугујемо медијима који редовно најављују и свакодневно прате сва догађања на манифестацији.

Највећу заслуга за то што је „Новосадско пролеће“ постало омиљена манифестација Новосађана/ки са великим туристичким и привредним значајем за Нови Сад, са више oд 70 хиљада задовољних посетилаца током пет дана трајања манифестације, припада свакако позитивној енергији која се размењује између организатора, донатора, медија, излагача и самих посетилаца који редовно долазе сваке године да уживају у предивном изложбеном простору, купе цвеће и друге производе, учествују у креативним и еколошким радионицама или еколошким представама за децу и младе, информишу се о актуелним еколошким темама на предавањима и стучним трибинама или уживају у културно-уметничком програму и лепоти цветних аранжмана током такмичења у аранжирању цвећа.

 

*подаци добијени на основу анализе анкетираних посетилаца манифестације

 

 

Utisci sa „Novosadskog proleća“

 

 

 

 

 

Ekološke radionice na Novosadskom proleću

„Priča o vodi“

Od 19. do 23. marta 2013. godine organizovano je 23. po redu Novosadsko proleće. Po prvi put, Pokret gorana je organizovao predavanja i radionice o zaštiti i štednje vode.  U prepodnevnim časovima su organizovane radionice za decu predškolskog uzrasta. Radionice su se dešavale tri dana, 20-22. marta, sa početkom u 10.00 časova. Ukupan broj dece koja su pohađala radionicu je 75. Voditelj radionice je Jelena Kapor.

1382Kako je 2013. proglašena godinom voda i ekološke radionice za decu osmišljene su na tu temu. Voditelj radionice je zajedno sa učesnicima ispričao priču o vodi – o njenom značaju, gde i kako je svakodnevno koristimo, kako voda doprinosi očuvanju zdravlja, koliko vode mi trošimo i kako možemo da pomognemo planeti čuvajući vodu i racionalno je koristeći. Da bi učesnici shvatili odakle nam voda i zašto je važno da je svi zajedno čuvamo, korišten je plakat za decu o kruženju vode i animirani video klip o trošenju vode prilikom tuširanja. U drugom delu radionice, svako dete je od PGNS dobilo na poklon ekološku platnenu torbu koju je oslikalo trajnom bojom na temu prirode i motivima vode. Ekološke torbe će ostati lep podsetnik učesnicima ali i njihovoj okolini da je voda blago koje moramo čuvati.

Procitajte celu vest »

Učestvovalo je ukupno 70 dece PU „Radosno detinjstvo“ iz vrtića: „Novosađanče“, „Lienka“ i „Pčelica“ i petoro dece iz Montesori „Dečje kuće“ kojima smo izašli u susret da i njihova deca učestvuju mimo programa.

U četvrtak, 21. marta, ekipa RTV1 i dečja emisija „Pitam se, pitam se“ snimili su radionicu sa decom iz vrtića „Novosađanče“ koja će biti emitovana 30. marta u 10.30 časova.

 

„Radionica o štednji i zaštiti vode“

1275U utorak, sredu, četvrtak i petak u Svečanom salonu, održane su ekološke radionice o štednji i zaštiti vode u kojima su učestvovali učenici I, II i III godine iz četiri novosadske srednje škole. Voditelji radionice: Nada Lazić i Jelena Kapor

Radionica o štednji i zaštiti vode je osmišljena tako da isprati proglašenje 2013. godinom voda. Učesnici su na radionici imali priliku da nauče koliko je zapravo pitke vode na našoj planeti, za šta se najviše vode troši i ko su najveći zagađivači vode. Zanimljivo je bilo čuti koje se vode u Vojvodini koriste za dobijanje vode za piće. Na kraju radionice učesnici su dobili značajne i primenljive savete kako se voda može uštedeti kod kuće, a i razjašnjena je zabluda o pogrešnom shvatanju štednje vode.

U drugom delu radionice, učesnici su odgledali dva kratka animirana filma sa neverovatnim podacima koliko prosečan čovek dnevno potroši vode, koliko vode je potrebno za jednu šolju kafe ili proizvodnju jednog pamučnog duksa.

Na radionicama su učestvovala 104 učenika iz srednjih škola: Medicinska škola „7. april“, TŠ „Pavle Savić“, „Mileva Marić Ajnštajn“ i Gimnazije „Laza Kostić“.

Učesnici radionice su bili zainteresovani za temu, iako su im neki podaci o svekodnevnom trošenju i gubitku vode bili nepoznati i ostavili ih zatečene, aktivno su učestvovali u radionici i približena im je važnost i neophodnost aktivnog delovanja na polju zaštite i racionalnog korišćenja vode.

 

Ostali tradicionalni programi za decu

 

„Moj cvet“

U sredu, 20. marta sa početkom u 9 sati održano je otvaranje izložbe crteža dece iz PU „Radosno detinjstvo“ na temu „Moj cvet“. Učestvovala su deca iz vrtića: „Sunce“, „Veverica“, „Dunavski cvet“, „Mrvica“, „Guliver“ i „Panda“, ukupno njih 178.

Za uložen trud PGNS je nagradio šest grupa iz pomenutih vrtića koje su učestvovale u izradi radova za izložbu «Moj cvet» paketima sa priborom za likovne aktivnosti. Sva deca su bila nagrađena dečjom predstavom „Veseli muzičari“ koju su glumci Pozorišta mladih specijalno za njih odigrati u amfiteatru.

Posetioci Novosadskog proleća su sve dane manifestacije mogli da pogledaju izložbu crteža dece iz PU „Radosno detinjstvo“ na temu „Moj cvet“.

Voditelj: Jelena Kapor

 

 

Ekološke predstave „Kako deca mogu pomoći planeti“

1514U četvrtak, 21. marta u sa početkom u 16 sati u amfiteatru je održan program dečjih ekoloških predstava «Kako deca mogu pomoći planeti», u kojima su učestvovali učenici trećeg razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Rumenke , OŠ „Dositej Obradović“ i OŠ „Petefi Šandor“ iz Novog Sada.

Zajedno sa svojim učiteljicama, učenici tri novosadske osnovne škole predstavili su kroz dramsku umetnost kako oni vide svoju ulogu u zaštiti životne sredine, a akcenat je stavljen na očuvanje voda. Ekološke predstave koje su osmislili i izveli su: „Ekološka zdravica“, „Božanska reka“ i „Njeno veličanstvo voda“. Cilj programa je motivisati učitelje i učiteljice koji vode ekološke i dramske sekcije u školama da neguju odgovoran način ponašanja učenika prema životnoj sredini. Svi učesnici predstava će zajedno sa svojim učiteljicama biti nagrađeni jednodnevnim izletom u neko od zaštićenih prirodnih dobara sa teritorije Vojvodine.

Kao je 21. mart Dan šuma, ovaj značajan ekološki datum smo obeležili na početku programa predstavljanjem knjiga za decu „Ekološka četvorologija o rezervatima prirode Vojvodine“, autora Saše Jovanovića, u saradnji sa JP „Vojvodinašume“. Svakom detetu učesniku ovog programa je poklonjena knjiga.

Voditelji programa: Ljiljana Jovanović i Jelena Kapor

Pronađi nas:
Zeleni telefon
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad