eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Svi naši ukrasi – Vojvodina u malom u Sremskim Karlovcima…

7549Pokret gorana Novog Sada organizuje program pod nazivom „Svi naši ukrasi“ 15. i 16. decembra 2013. godine.  Učesnici programa su po troje učenika petih razreda osnovnih škola sa svojim liderima – nastavnicama koji su pripadnici pet različitih nacionalnih zajednica sa prostora Vojvodine (Mađari iz Temerina, Slovaci iz Pivnica, Rusini iz Đurđeva, Nemci i Srbi iz Sremskih Karlovaca ). Program podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Učesnici će pored međusobnog upoznavanja kroz zanimljive radionice na temu „Interkulturalni dijalog“, prezentovati svoje tradicionalne običaje i nacionalnu kuhinju, koje praktikuju tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Kao krunu dvodnevnog druženja, u nedelju od 11 do 12 časova svaka od grupa će imati priliku da na svoj način u Ekološkom centru u Sremskim Karlovcima okite četiri jelke sa busenom i jedan badnjak, a takođe će biti i specijalni gosti na Javnom takmičenju u kićenja jelki sa busenom koje će se održati u Novom Sadu u ponedeljak 16. decembra u 11 časova na Spensu u okviru Javnog kićenja jelki sa busenom.

Ciljevi programa „Svi naši ukrasi“ su da se učesnici kroz međusobnu interakciju upoznaju i dobiju osnovna znanja o tradiciji i običajima vezanim za božićne i novogodišnje praznike, kako bi kroz navedene aktivnosti došlo do razvoja interkulturalnog dijaloga i usvanjanja veština za kreativno rešavanje konflikata. Tokom programa će se koristiti vidovi neformalnog obrazovanja, koji bi se sastojali iz pojašnjavanja osnovnih pojmova i niza interaktivnih radionica. Kroz njih će učesnici učestvovanjem u rešavanju raznih zanimljivih zadataka dolaziti do zaključaka o tome kako su sve one stvari koje čine identitet jedne osobe, kao što su vera, nacija, običaji i navike promenljive kategorije, dok je svima zajedničko da su ljudska bića koja žive u društvenim zajednicama po određenim pravilima, ali imaju sličnu suštinu koja je upakovana na različite načine.

Takođe, realizacijom ovog programa će se podstaći i povećanje ekološke svesti građana na koje će se apelovati da tokom praznika za ukrašavanje koriste jelke sa busenom i na taj način im produže život.

 

pozivnica svi naši ukrasi 2013 (1

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad