eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Završena još jedna Novosadska jesen

4380

Jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, 11. NOVOSADSKA JESEN održana je od 21. do 25. oktobra ove godine, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada.

Ova manifestacija je imala 3 stalne izložbene celine i jednu umetničku:
1. izložba cveća i sadnica sa 75 izlagača
2. izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane sa 42 izlagača
3. izložba starih i umetničkih zanata sa 91 izlagačem
4. izložba “Eko foto 2014” na kojoj su predstavljeni radovi 40 umetnika iz Srbije

Na jedanaestoj „Novosadskoj jeseni“ smo imali veliki broj predavanja, tribina i okruglih stolova na aktuelne teme iz oblasti zaštite životne sredine.

Manifestacija je otvorena stručnom tribinom „Josif Pančić – čovek koji je promenio obrazovanje u Srbiji“ povodom obeležavanja 200. rođendana velikog Čoveka, Lekara, Profesora i Naučnika. Na stručnoj tribini su govorili stručnjaci sa PMF – Novi Sad i sa Biološkog fakulteta i Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu.

Sledećeg dana su prezentovani dosadašnji rezultati projekta razvoja top ekoturističke destinacije i razvoja Sremskih Karlovaca kao mikroregije „Danube Stream for Green Dream“ Pokreta gorana Vojvodine, Planinarsko-smučarskog društva „Stražilovo“, PMF – Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, Kamping asocijacije Srbije, JP „Vojvodinašume“ i Pokreta gorana Novog Sada, finansiran od strane fondova Evropske Unija i Austrijske razvojne agencije.

Predavanjem na temu „Pokrivenost rezidencijalnih zona Novog Sada zelenilom“ mr Luka Bajić iz novosadskog preduzeća „Gradsko zelenilo“ i Aleksandar Kurjakov, dipl.inž.-master sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, skrenuli su pažnju na nedostatak zelenila u stambenim blokovima u pojedinačnim delovima grada. Najveći deo publike su činili studenti pejzažne arhitekture, hortikulture i ekologije, koji su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu.
Po prvi put je na „Novosadskoj jeseni“ u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ održani okrugli sto: “Školski zeleni krug” u organizaciji tri Pokrajinska sekretarijata – za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i energetiku i mineralne sirovine i Pokreta gorana Vojvodine. Pred više od 150 nastavnika i učitelja iz cele Vojvodine, predstavljene su zanimljive teme poput – Škola kao faktor ekološkog obrazovanja, Školski zeleni krug – kako spojiti teoriju i praksu i Školska bio-bašta – primer dobre prakse.

Veliku pažnju struke, privukla je i prezentacija priručnika „Zelena strana grada“ koji je objavio u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada u okviru istoimenog projekta, koji je podržao Grad Novi Sad, a na projektu pomogli JKP „Gradsko zelenilo“ i Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata. Svim obučenim Eko edukatorima su ovom prilikom uručeni sertifikati.

Održano je osam ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih. Više od 1500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, a između ostalog su dolazili da bi obišli jednu ovakvu manifestaciju sa svojim nastavnicama/cima.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su to bili Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata sa Poljoprivrednog fakulteta koji su nam se priključili u našim aktivnostima i održali i nekoliko radionica, Novosadski humanitarni centar, SPANS i Inženjeri zaštite životne sredine. Takođe, pored ovih udruženja i4181mali smo i članove iz NIDSBE “Josif Pančić” koji su našim mlađim sugrađanima održali radionice “U šetnji sa Pančićem”.

U večernjim časovima ispred Gradske kafane su se održali mali muzičko-zabavni programi gde su posetioce obradovali članovi AKUD “Sonja Marinković”.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad