eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Posadi lukovice

VREME JE ZA SADNJU LUKOVICA!!! S prvim jesenjim danima došlo je vreme za sadnju lukovica koje će svojim šarenim cvetovima ulepšati baštu u rano proleće. Lukovica: podzemna stabljika kod koje je cvetni zametak okružen ljuskastim listovima. Ovakvu podzemnu stabljiku imaju: narcisi, lale, zumbuli… DUBINA I RAZMAK SADNJE Dubina i razmak sadnje zavise od veličine lukovica

kao i od vrste zemljišta. U lakša zemljišta se sadi na dubinu od 3 visine lukovice, dok se u teža sadi na dubinu od dve visine lukovice. Važno je znati da dubina sadnje utiče na vreme cvetanja, ako je lukovica dublje kasnije će cvetati. Iskoristite to u svoju korist i posadite lukovice na različite dubine kako bi prolongirali cvetanje. Razmak zavisi od veličine habitusa biljke. Lukovice ne smemo saditi preblizu kako jedne drugima ne bi oduzimale dragocena hraniva i vodu. Optimalan razmak za manje lukovice je od 5-8 cm, a za veće oko 15 cm. NEGA NAKON CVETANJA Kada biljke u proleće precvetaju, cvetove treba odstraniti, kako biljka ne bi nepotrebno trošila hraniva na stvaranje semena. No, listove treba ostaviti dok sami prirodno ne požute, jer oni procesom fotosinteze skupljaju hranjive materije koje se skladište u lukovicama. Kada listovi požute, podzemni organi se vade, očiste od ostataka zemlje te čuvaju na mračnom prozračnom mestu. Lale i narcise nije nužno vaditi svake godine pa mogu ostati na gredici, dok zumbuli imaju manje cvetove ako ostanu na gredici. LALA (Tulipa) Lale delimo u nekoliko grupa. Prema obliku cveta najzanimljiviji su: Jednostavni tulipani visine 25-35 cm, najniži iz ovog roda i najraniji (cvetaju od početka aprila), Darwin – tulipani krupnih cvetova, jarkih boja (cvetajutu od početka maja), Rembrandt – tulipani prošaranih latica (cvetaju sredinom maja), Papagaj – tulipani krupnih cvetova s laticama koje su na rubovima nazubljene (cvetaju sredinom maja), Božur – tulipani koji se odlikuju krupnim ispunjenim cvetom (cvetaju poslednji, krajem maja). ZUMBUL (Hyacinthus) Ovi izuzetno mirisni cvetovi baštu krase u martu i aprilu. Cvetni grozdovi intenzivnih boja najuočljiviji su na osunčanim gredicama. Možemo ih kombinovati s nezaboravkom (Myosotis sp.), novčićem (Bellis perennis), šumaricama (Anemone sp.) i drugim perenama koje rano cvetaju. NARCIS (Narcissus) Svima nama dobro poznata vrsta, čak i iz pesama. Razlikujemo ih po obliku cveta. U baštama su dosta česti trubasti narcisi žute i bele boje. Možemo ih kombinovati sa svim cvećem koje rano rano cveta u proleće. ŠAFRAN (Crocus) U proleće prvi procvetaju, a možemo ih naći u prirodi na travnjacima u ljubičastoj boji. Visine su svega 8-10 cm. Cvetovi se javljaju gotovo u svim bojama, osim u crvenoj. Pogodni su za sadnju na travnjaku jer ga ožive svojim šarenim bojama u proleće. Ako redovito kosite, iduće jeseni ćete gomolje morati ponovno saditi jer ne uspeju da sakupe dovoljno hraniva da bi se održali.

LALA (Tulipa)

Lale delimo u nekoliko grupa. Prema obliku cveta najzanimljiviji su: Jednostavni tulipani visine 25-35 cm, najniži iz ovog roda i najraniji (cvetaju od početka aprila), Darwin – tulipani krupnih cvetova, jarkih boja (cvetajutu od početka maja), Rembrandt – tulipani prošaranih latica (cvetaju sredinom maja), Papagaj – tulipani krupnih cvetova s laticama koje su na rubovima nazubljene (cvetaju sredinom maja), Božur – tulipani koji se odlikuju krupnim ispunjenim cvetom (cvetaju poslednji, krajem maja).

ZUMBUL (Hyacinthus)

Ovi izuzetno mirisni cvetovi baštu krase u martu i aprilu. Cvetni grozdovi intenzivnih boja najuočljiviji su na osunčanim gredicama. Možemo ih kombinovati s nezaboravkom (Myosotis sp.), novčićem (Bellis perennis), šumaricama (Anemone sp.) i drugim perenama koje rano cvetaju.

NARCIS (Narcissus)

Svima nama dobro poznata vrsta, čak i iz pesama. Razlikujemo ih po obliku cveta. U baštama su dosta česti  trubasti narcisi žute i bele boje. Možemo ih kombinovati sa svim cvećem koje rano rano cveta u proleće.

ŠAFRAN (Crocus)

U proleće prvi procvetaju, a možemo ih naći  u prirodi na travnjacima u ljubičastoj boji. Visine su svega 8-10 cm. Cvetovi se javljaju gotovo u svim bojama, osim u crvenoj. Pogodni su za sadnju na travnjaku jer ga ožive svojim šarenim bojama u proleće. Ako redovito kosite, iduće jeseni ćete gomolje morati ponovno saditi jer ne uspeju da sakupe dovoljno hraniva da bi se održali.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad