eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Obeležavanje važnih datuma

22. april – Međunarodni dan planete Zemlje

21. mart – Dan šuma

Povodom obeležavanja 21. marta – Svetskog dana šuma u 2011. godini, koja je proglašena Međunarodnom godinom šuma, Grad Novi Sad i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Novi Sad organizovali su akciju besplatne podele 4.000 sadnica hrasta, bresta, jasena i lipe u centru grada.

Volonteri Pokreta gorana su se priključi akciji, i u duhu tradicije naše organizacije,  delili mali informativni materijal o sadnicama koje su deljene.

Nakon uspešno završene manifestacije „Novosadsko proleće“  obeležili smo i 21. mart, Svetski dan šuma – dan gorana Srbije, i zajedno sa našim sugrađanima poželeli dobrodošlicu proleću.

Tokom akcije, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa direktorkom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu dr Klašnja Bojanom skrenuće pažnju n…a značaj povećanja šumovitosti cele zemlje, kao i njenih urbanih naselja, a samim tim i poboljšanje kvaliteta životne sredine.Nakon uspešno završene manifestacije „Novosadsko Proleće“ pozivamo vas da zajedno obeležimo 21. mart, Svetski dan šuma i zajedno poželimo dobrodošlicu proleću.

 

24. maj – Evropski dan parkova

5. jun – Dan zaštite životne sredine

29. jun – Dan Dunava

 

1. vikend u oktobru – Evropski dan posmatranja ptica

Eurobirdwatch je manifestacija koju organizuje najveća međunarodna ornitološka organizacija „Birdlife International“. Cilj manifestacije je popularizacija posmatranja ptica, boravka u prirodi i istraživanja živog sveta kao i edukacija i podizanje ekološke svesti ljudi. Eurobirdwatch ima tradiciju dugu preko 10 godina i u ovoj manifestaciji je do sada učestvovalo više od 750 000 ljudi iz celog sveta.

Eurobirdwatch je idealna prilika za upoznavanje manje iskunih posmatrača sa različitim vrstama ptica i načinom istraživanja na terenu. Timovi posmatrača beleže brojnost svih vrsta ptica na lokalitetu koji su sami odabrali. Podaci se prosleđuju organizaciji „Birdlife Internacional“ koja objavljuje jedinstvenu listu posmatranih vrsta sa njihovom brojnošću.

birdwatching3Eurobirdwatch je na teritoriji Srbije prvi put održan 2005.-e godine u organizaciji Lige za ornitološku akciju i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine.

Poslednja akcija je održana u nedelju, 4. oktobra 2009. godine, povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica, Pokret gorana Novog Sada i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine organizovalo je posetu Koviljsko – petrovaradinskom ritu na lokalitetu „Kozijak“. nedelja Testera 2010 078_gek

Ovaj specifičan lokalitet je jedna od stanica u seobi većih populacija ptica močvarica. Ovo su razlozi zbog kojih smatramo da će poseta ritu biti pravi doživljaj za oko 30 posmatrača – studenata, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja grada Novog Sada, članova Goranskog eko-kluba.
Akciju je pomoglo i JP „Vojvodinašume“ – Šumsko gazdinstvo Novi Sad – Šumska uprava Kovilj, koje je obezbedilo stručne vodiče za učesnike akcije.

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad