eng

eng

eng


Kampovi
Kampovi
Zelena strana grada
Zelena strana grada
Zabavna učionica
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Zeleni adresar
Novosadsko prolece
Kategorije
Arhiva vesti
Savet dana
Vremenska Prognoza

Predavanja i seminari

 

„Stopama prvih botaničara“ – Tokom leta 2011. godine, održan je prvi kamp „Stopama prvih botaničara” koje namenjen srednjoškolcima sa područja Srbije koji vole biologiju i naučna istraživanja.

Cilj ovog kampa je zaštita biodiverziteta i savladavanje osnovnih metoda botaničkih istraživanja. Teme koje se obrađuju su: naučni rad u biologiji, značaj botaniziranja i njegova uloga u ekologiji, uticaj abiotičkih faktora na formiranje biocenoze, rad na terenu, metode sakupljanja, determinacije, prepariranja i deponovanja biljnog materijala, GIS u biologiji, sistematika…

Od 2016. godine kamp je pretvoren u edukativno-istraživačke vikend seminare na kojima učestvuju mladi sa teritorije Vojvodine. Cilj je da omogući mladima da kroz neformalno obrazovanje steknu kompetencije na polju botanike, koja je preduslov za proučavanje i aktivnu zaštitu biodiverziteta, a služi i kao alat za edukaciju mladih za samostalan naučni i terenski rad u pomenutom polju. Unapređenjem znanja, veština i vrednosti mladih tokom realizacije programa, polaznici će biti podstaknuti i osnaženi za dalju promociju nauke.

Tokom seminara grupa mladih prolazi kroz faze botaniziranja, terenskog rada, prikupljanja, determinacije i preparacije biljnog materijala, kao i osnova ekologije i zaštite biodiverziteta i procesa digitalizacije centurije Volnijevog herbara, pod stručnim mentorstvom iskusnih terenskih biologa koji su prethodnih godina vodili omladinske edukativne kampove i seminare. Najveći deo programa učesnici će provesti u prirodi, radeći na terenu, u lokalitetima NP „Fruške gore“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“.

 

„Sam svoj solarni majstor“  Seminar/obuka je namenjen građanima svih uzrasta, koji imaju osnovna predznanja iz oblasti zaštite životne sredine sa akcentom na oblast energetske Budi energetski efikasanefikasnosti.  Ovaj program je nastavak programa na temu energetske efikasnosti koje je Pokret gorana Novog Sada organizovao tokom 2011. godine – godine energetske efikasnosti. Do sada su se održale obuke u vidu sedmodnevnih kampova pod nazivom „Solarna akademija“ ili kao vikend seminar. Predavači na ovim edukativnim programima su bili Goran Pichler (Energetska edukativna agencija Osijek), Bojan Kovačić (Agencija za energetsku efikasnost), Goran Todorović (Centar „Pasivna kuća“ Beograd) koji je sa učesnicima podelio svoje bogato iskustvo iz oblasti energetske efikasnosti i značaju primene obnovljivih izvora energije. Nakon obuke, učesnici imaju priliku da uz vođstvo stručnih lica – aktivista Pokreta gorana, učestvuju u praktičnoj radionici sastavljanja mini helio elektrane snage 80W i upoznaju se sa principima njenog funkcionisanja.

Ciljna grupa kampova „Solarna akademija“ su mladi od 15 do 30 godina, koji imaju želju da nauče kako da na ovaj način sačuvaju životnu sredinu i da nauče više o uštedi  i proizvodnji električne enegije, kao i da steknu praktične veštine potrebne za samostalnu izradu i primenu obnovljivih izvora energije sa akcentom na solarnu energiju.

 

Seminar „Zelena strana grada“ –  unapređivanje i obogaćivanje programa neformalnog obrazovanja za mlade koji podstiču širenje znanja i informacija o zelenilu Novog Sada. Picture 026Tokom dvodnevnog trening seminara za „Eko edukatore“ sa programom interaktivnih radionica neformalnog obrazovanja i omladinskog rada obučavaju se zainteresovani polaznici – uglavnom studenti turizma, pejzažne arhitekture, biologije, ekologije i pedagogije. Mladi se osnažuju da postanu  eko edukatori  i da novostečena znanja i veštine praktično primene u radu sa grupama novosadskih srednjoškolaca, koje će upoznati sa novosadskim parkovima i zelenim oazama za sve stanovnike i posetioce Novog Sada.

 

 

Seminar „Povratak prirodi“  Seminar je realizovan 2006., 2007. i 2008. godine u Koviljsko-petrovaradinskom ritu i manastiru Kovilj . U projektu su učestvovala deca III, V i VII razreda osnovnih škola  kao i deca iz I razreda novosadskih gimnazija. Na terenskim vežbama učenici su samostalno putem ogleda, merenjem  i posmatranjem upoznali osnovne ekološke pojmove.

Cilj ovog projekta je ispitati mogućnost realizacije terenskih vežbi iz nastavnog plana biologije sa posebnim osvrtom na ekologiju i upoznavanje osnovnih ekoloških pojmova. Nakon obuke nastavnika,  učenici i nastavnici osnovnih škola posećuju zaštićena prirodna dobra i tokom jednog dana upoznaju prirodu oko sebe i njene osnovne karakteristike i odlike. Istovremeno deo školskog gradiva i praktično urade na terenu.

Ekološki pojmovi su konkretno obrađeni na primerima barskih, šumskih i livadskih ekosistema. Pored navedenih ekosistema  sa učenicima III razreda obrađena su i kultivisana staništa (njiva, voćnjak, pčelinjak, park, stočna farma).

Sadržaj Programa:

– Faktori razvoja i determinante ekološke svesti kod učenika

– Metode, tehnike, instrumenti i njihova primena u praćenju realizacije i efekata programa.

– Održivo korišćenje prirodnih resursa i biodiverziteta.

– Praktična primena aktivne nastave/ učenja u radu sa učesnicima na terenu u proučavanju šumskih i livadskih ekosistema (Nacionalnog parka Fruška gora) i barsko- močvarnog ekosistema (specijalnog rezervata prirode Zasavica)

– Neuroendokrina usklađenost u interakciji sa prirodom.

 

Seminar o bio-baštovanstvu  Pokret gorana je održao  poludnevni seminar za  učitelje trećeg i četvrtog razreda novosadskih osnovnih škola. Učestvovalo je ukupno 22 učiteljice iz novosadskih osnovnih škola. Ideja ovog projekta je da ponudi mogućnost školama i učenicima, koji imaju predmet Poznavanje prirode i Čuvari prirode, da u obnovljenoj Bio-bašti i u rasadniku  izvedu terenski deo nastave.

Tokom seminara, učiteljice su se upoznale sa aktivnostima Pokreta gorana za mlađi osnovnoškolski uzrast i sa kampom „Leto u Karlovcima“ koji je namenjen deci trećeg razreda. Osim toga, učiteljice su imale priliku da saznaju više o organskoj proizvodnji, kompostiranju, o bio bašti kao i projektu „Goranski četvrtak“ tokom kog se odlazi u posetu bio-bašti smeštonoj u rasadniku JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

Predavači na obuci su bili: prof. biologije Tamara Gavrilović, aktivistkinja Pokreta gorana;  dipl. inž. poljoprivrede Tibor Tot, član Pokreta gorana; učiteljica Ljiljana Jovanović, član Pokreta gorana.

Projekat se realizuje  se uz saradnju i podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine i  JKP „Gradsko zelenilo“.

 

 

 

Kontakt
Kontakt
Pronađi nas:
Opstanak knjiga
Priručnik za preživljavanje u prirodi
Animirani spotovi
Kako povećati energetsku efikasnost

 


 

Kako Kompostirati

Kako da posadiš drvo


Kako smanjiti otpad